Sossekontaniers inget för miljöpartister??

Läste precis ett test mellan gamla och nya Volvo V70 och blir mer och mer säker på att Volvo säljer bra för att folk inbillar sig att en Volvokombi är ett bra val. I själva verket är så många gånger inte fallet.  
 
Totalt under 2006 registrerades  282 766 bilar i Sverige som var resultat av att någon köpt en ny bil. Av dessa var 29 539 bilar av märke/modell Volvo V70, alltså 10,4%. Nu ska sägas att även Ytterligare en av Volvos modeller (V50) sålde väldigt bra, liksom Saabs båda modeller. De svenska bilmärkena sålde 75 368 bilar vilket innebär 27,7% av bilparken. Då intar Volvos sedanmodeller S40, S60 och S80 en blygsam del i den försäljningen med cirka 10 000 sålda bilar.
 
Detta innebär i och för sig att även Saab sålde oförskämt bra, men enligt min mening är de tillräckligt baktalade i svensk motorpress (ViB undantagna) så där tänker jag inte bidra med ytterligare negativ publicitet… Bara konstatera att av de 14 000 personer (drygt) som köpte en Saab 9-5 kanske en del borde överväga en 9-3 istället eftersom det är en mindre modell (hopplöst föråldrad är den bara hos tjänstebilsfolket som skulle behöva terapi tillsammans med sin nya bil). Dessutom sålde enbart kombimodellen V50 bättre än Saabs konkurrent Saab 9-3 sålde, sedanmodellen inräknad. Så mycket bättre är inte Volvo V50, vågar jag påstå. Dessutom, återigen. En volvokombi måste väl vara ett bra val för en svensk familj. Eller?
 
Nu är det så att Volvo-kombin sedan några år haft stenhård konkurrens, eller den borde i alla fall varit stenhård, bland annat från tjekien.
Jag har i en tidigare blogg kommenterat en jämförelse jag gjort mellan Volvo V70 och Škoda Roomster. Jag har gjort om jämförelsen, men nu jämfört med gamla Volvo V70. Resultatet är inte särskilt muntert för Volvo. Framförallt baksätet är klart bättre i Skodan, men även bagageutrymmet, Volvokombins paradgren, är bra mycket bättre i Skodan.
 
En jämförelse med Skoda Oktavia kombi (som funnits på marknaden i tre år!) ger snarlikt resultat.
 
Hur skulle jämförelsen bli om jag jämförde med en annan storlastare, Opel Astra kombi. Sannolikt snarlik.
 
Men ska inte svenskar gynna svensk industri. Är det inte bra med lokalproducerat, inte minst av miljöskäl.
För det första: För en familj med mindre barn och stora lastbehov är Volvo V70 fortfarande ett utmärkt val. Liksom husvagnsfolket. Jag säger inte att vi ska bojkotta Volvo, bara att riktigt så många kanske inte borde köpa just Volvo.
För det andra: En av Volvons stora akilleshälar är bränsleförbrukningen. Och där blir den bara sämre och sämre. Det är inte bättre att köpa lokalproducerat om det innebär att bilen drar 2 deciliter extra per mil!
 
Det gör att sossekontainers inte är något för miljöpartister. Och inte för många andra heller. Kanske är Opel (och till viss del Saabs) dåliga rykte och VAGs dåliga säljare (som säljer Skoda) en del av förklaringen till Volvos framgång på hemmamarknaden…
Annonser
Det här inlägget postades i Vardagsbekymmer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s