Blir det alltid som man alltid säger?

Det är ju så, som de flesta som läser detta helt säkert är bekanta med, att man brukar få säga att man aldrig ska säga aldrig.
Det är en bra princip. Eftersom man för eller senare (antagligen förr) kommer till ett läge då man gör någonting som man sagt att man aldrig skulle göra.
Och jodå, trots att jag bara klarat av en tredjedel av det som statistiskt sett kommer att bli mitt liv så kan jag intyga att jag redan hunnit med att göra den plundern…

Men det är ju faktiskt så att det är ett par ord till som man i så fall ska vara försiktig med. Och som i likhet med aldrig trots detta används rätt flitigt. Nämligen orden alla och alltid. Att säga att alla vill någonting är till exempel ett väl kraftigt påstående i många lägen.

Jag har tidigare i en annan blogg berört de faktum att motbevisen genom den moderna, postmodernistiska genusforskningen kommit in i humanioran. Man visar att det inte är på ett visst sätt genom att visa att andra varianter förekommer. Ibland finns det bara två varianter, och då kan man med stor säkerhet säga att det måste vara på det andra sättet. I andra fallet finns det fler än två varianter och då blir det förstås svårare.

Just om man använder orden alla och alltid är risken att någon ska hala fram ett motbevis överhängande. För att hålla oss kvar vid genusforskningen en stund. Att säga att alla män är aggresivare än kvinnor är t.ex. ett välldigt vågat påstående. Det räcker att man hittar ett par där det inte är på det viset för att tesen ska vara motbevisad.
Man kan också tänka sig att någon påstår att män alltid är mer utåtagerande än kvinnor. Jag vet ett par som motbevisar den tesen.
Det finns tusentals sådana här exempel just när man diskuterar könsskillnader men om vi nu ska lämna det området så finns det exempel på annat håll.

Är det till exempel alltid billigare att handla på Lidl eller Netto än på Ica?
Det räcker med en vara är billigare på Ica för att tesen inte ska gälla. Strängt taget.

Alltså: Det måste ju vara lika fel att påstå att man alltid talar sanning som att man aldrig ljuger. Eller hur?
Eller att alla har ljugit någon gång. Har ni tänkt på att det finns stumma personer?

Ha det bra där ute, tänk på hur tråkig världen vore om alla nu vore lika och kom ihåg att det är nyanserna som gör den här världen så härlig som den ju faktiskt är!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s