Good sound get life to your music

Nu undrar kanske en eller annan där ute om det är så att jag har fått fnatt, jag brukar ju inte köra med engelska fraser annars.

Men nej, jag har inte fått fnatt. Men rubriken är en parafras på den reklamslogan ett halvstort företag inom ljudbranschen kör med: Bad sound kills music.

Men jag vänder på det eftersom jag på goda grunder misstänker att många inte hört bra ljud. Och framförallt inte hört det så mycket att de vant öronen vid det.
Och om man nu inte gjort det så blir det en mycket speciell upplevelse när man stoppar favoritskivan i en bra anläggning. Det värsta är att nu pratar vi inte extremsystem för hundratusentals kronor utan system med relativt hanterlig prislapp.

Här kommer då några tips på vägen mot välljudet:

 • Ljud är inte någonting som bara handlar om siffror och tekniska specifikationer. Olika ljudsystem ger olika resultat och det kliniskt rena och exakta ljudet är inte alltid det man är på jakt efter. På grund av detta: Att köpa ljudsystem på postorder är således ett mycket riskfyllt projekt. Grundregeln är annars: Provlyssna.
 • Ingen förstärkare presterar bäst på maxvolym. Ljudet på max har alltid mest distorsion vilket gör ljudet hårt och obehagligt och det är inte detsamma som maximal dynamik. Av den anledningen bör volymkontrollen aldrig stå högre än två tredjedelar av max ungefär. Behöver den gå högre: Köp en kraftigare stereo. Således bör man då du provlyssnar ha en skiva med rätt klen signal med dig… Av diverse skäl bör det inte vara mp3 eller wma-spår. CD är att föredra.
 • Då man provlyssnar: Lyssna först noga på den stereo man tror är den bättre av två alternativ. När du lyssnat på den någon minut eller mer. Byt till den sämre (fort!). Om ljudet då är direkt obehagligt har man rätt i att den är sämre. Märker man ingen skillnad byter man tillbaka efter en stund. Märker man ingen skillnad trots att man bytt upprepade gånger får tycke, smak och kassa avgöra.
 • Ingen förstärkare presterar alltså bäst på maxvolym, men våra öron presterar inte bäst på minimivolym heller. Vid provlyssning ska du ha på så högt du kan utan att det blir obehagligt. Ju högre det är desto bättre är apparaten. I nivå med dammsugaren bör den absolut klara. Men pröva också hur den klarar riktigt låg volym.
 • Musik kräver dynamik. Dynamik kräver att högtalarna klarar både diskant, mellanregister och bas. Många lågprissystem klarar låga frekvenser fasaväckande dåligt! Billiga hemmabiosystem med högtalarvolym under litern tar verkligen död på allt i musikväg (till och med melodifestivalen låter skit!). Minst 10-12 liters högtalarvolym för musik. De finns högtalare med volym på sådär 120 liter. De högtalarna går inte att lyfta och tar plats i både plånbok, förstärkare och rum så det är att ta i åt andra hållet…
 • Musik kräver alltså dynamik. Dynamik kräver ström. Mycket ström. En enkel (men inte hundraprocentig) tumregel är att förstärkarens nätdel bör ha en maxeffekt som är stereons effekt gånger impedansen. En stereo som påstås vara på 60 Watt vid 6 ohm ska alltså ha en nätdel på minst 360 Watt. Även med digital förstärkare.
 • Du får vad du betalar för. Men tack och lov för folk med normala inkomster finns det rätt gått om bra (stereo)system med en prislapp på 10-15000 kronor. Och dessa system kan du behålla ett tag. Det finns också riktigt bra minisystem för 5000-10 000 kronor.
 • Om du tvekar mellan hemmabio och stereo är stereo grundtipset. Färre komponenter gör att du får bättre ljud för pengarna.
 • Koppla TV:n till en separat förstärkare. TV-apparaterna har mycket bättre ljud idag än för 15 år sedan, men en stereo ger den inte en chans! Överhuvudtaget bör system med inbyggda högtalare undvikas.
 • Hemmabio är naturligtvis grundtipset för filmälskaren. Om man kan slanta upp minst 15 000 kronor alltså…
 • Om man inte är stadd vid kassa: Köp hellre ett bra begagnat system än ett nytt och billigt. Min egen förstärkare är från -72. Högtalarna från -62, typ. Det låter inte tokigt för det!

Tror någon att jag pratar rappakalja rekomenderas en provlyssning.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Good sound get life to your music

 1. Veronica skriver:

  Nä inte rappakalja men jag somnade nästan och zappar vidare. Ha det gott in the world of sounds

 2. Markus skriver:

  Okej, funderar på att skriva om den här. Det blev ingé bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s