Utvecklingen går frammåt – ilband

Det brukar ju alltså heta att vi människor och samhällena vi lever i utvecklas. Ibland (rätt ofta faktiskt) kan jag tycka att vi i västerlandet invecklas snarare än utvecklas, men det finns tack och lov undantag.

Här kommer några exempel där det verkligen skett en utveckling.

 • Bilars krocksäkerhet. Får du en bil i sidan och din bil kommer från 1980-talet eller äldre är du i princip lika skyddad som om du skulle vara utanför bilen och bil påkörd. Någonstans vid cirka 30 km/h är faran för ditt liv överhängande. Sitter du istället i en modern bil stiger du i motsvarande läge ur bilen och borstar bort dammet från krockkudden. Uppåt 55-60 km/h ger idag inte dödliga skador.
 • Rakhyvlar, vilket jag berört i en tidigare blogg. Den klassiska rakhyveln där man mer eller mindre skruvar fast lösa rakblad är idag hopplöst föråldrad och en otrolig klump som dessutom inte ger bättre rakresultat än moderna rakapparater. Kanske till och med sämre.
 • Miniräknare. Den klassiska miniräknaren, den som kom i början på 1970-talet, borde idag vara en utrotningshotad uppfinning. För kontoret finns ju miniräknare inbyggd i datorn och för oss som mer eller mindre ärligt benämner oss matematiker finns idag betydligt mer potent utrustning, t.ex. i form av Casios räknare i ES-serien (där jag fått förmånen att pröva FX-82ES) och Sharps WriteView-räknare (där jag numera äger en EL-W531H) som dessutom inte ens är dyra. Priset ligger med rätt inköpsställe på under 200 kronor.
 • Möjligheterna för amatörfotografen är idag med hjälp av internet och digitalkameran åtskilligt större än för 5 á 10 år sedan. Bildkvalitén är i klass med de gamla analoga småbildskamerorna när det gäller skärpa och digitalkameran är överlägsen när det t.ex. gäller fotografering i lampljus. Det står idag varje ägare av en digitalkamera fritt att exprimentera med ljussättning och enstaka svartvita fotografier. Något som den analoga småbildskameran inte ger möjlighet till. Dessutom är risken att få "slut på film", eller minne då, betydligt mindre idag. Personligen har jag ett 512 MB minneskort i digitalkameran på vilket jag får plats med ca. 250 bilder av god kvalité. Det räcker bra långt…
  Även om digitalkameran ger dig möjlighet att fotografera betydligt mer, eftersom varje bild i princip är gratis. Speciellt som 512 MB är väldigt lite idag.
  Men om du ska visa bilderna via projektor är diabilder fortfarande det alternativ som ger bäst bildkvalité.
  Internet ger dig sedan möjlighet att sprida bilderna.
 • Kontakter till datorer eller liknande. Scart byts ut mot HDMI, sakta men säkert. De gamla parallellportarna till skrivarna är det väl ingen som minns längre… 25 stift är idag ersatt med ett (USB). Seriella portarna har också ersatts av USB liksom allt mer PS/2-kontakterna. I samtliga fall minskar antalet stift och därmed ökar driftsäkerheten. Dessutom minskar så sakteliga antalet kontakttyper. Också det en fördel. Denna utveckling har enligt vår bilmeck inte nått bilsidan än, men det kommer förhoppningsvis.
 • Utsläppen från bilar, lastbilar, fartyg och flyg har minskat drastiskt räknat per km eller mil. Tyvärr har användningen av dessa fordon ökat vilket ätit upp en del av vinsterna, men utsläppen av sot och övergödande ämnen som kväveoxider och Svaveldioxid är markant mindre idag än för 15 år sedan.
 • Till det hör att småbilarna (vikt under 1300 kilo) idag är bättre än någonsin.
 • Miljöintresset. Har väl knappast någon gång varit större. Klart plus
 • Avancerad sjukvård. Idag finns möjligheter att behandla det mesta, mer eller mindre framgångsrikt.
 • Digitaltekniken på Video, Ljud och TV-sändningar innebär i de flesta fall bättre kvalité på återgivningen.
 • Kassettbanden, både för ljud och video, är hastigt påväg bort. Rest in Peace!

 

Så kom ihåg, pessimister i vårt avlånga land, att det finns saker att glädjas över även i dagens invecklade värld!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s