Good sound get life to your music, v. 2.0

För en tid sedan skrev jag en blogg.

Jaha och? undrar nu 95% av läsekretsen.

Men tyvärr måste jag nog ta till just ett sådant tjuvknep för att få er uppmärksamhet denna gång eftersom jag tyvärr har goda själ att misstänka att just den bloggen blev ett av mina främsta bottennapp ifråga om bloggar.

Så nu tänkte jag försöka skriva om samma sak, fast vara lite mer oteknisk. Opedagogisk och obesserwisser är inte heller så dumt om jag lyckas vara. Jag ska med andra ord vara oig i största allmänhet. Enda o-ord jag ska försöka undvika att stämma på är ointressant.

Hi-Fi och Hi-End, men kanske speciellt Hi-Fi, alltså utan astronomisk prislapp och aningen nirdiga resonemang, handlar ju faktiskt rätt lite om torra fakta. Ganska lite om att provlyssna enligt konstens alla regler. Det handlar faktiskt också ganska lite om att strömförsörjningen ska tåla rätt mycket. Det handlar ganska lite om frekvensomfång, delningsfrekvenser, delningsfilter, volym på högtalarlådor, storlek på högtalarelement och allt sådant som går att läsa i diverse tekniska specifikationer. Det handlar faktiskt ganska lite om tekniska specifikationer.

Det handlar om våra sinnen. Bra musik blir inte lika bra om den inte återges rätt. Det är vad det handlar om. Och det är egentligen ganska självklart, kan man tycka.

Eller borde åtminstone vara det.

Men riktigt så är det inte. Våra hemelektronikbutiker översvämmas av gigantiska TV-apparater. Idag går det att köpa en TV med skaplig bild och bildyta på 40-50 tum för under tio tusen. Men hur låter det??

Samma butiker som har dessa mycket prisvärda TV-apparater har hemmabiosystem för 5-10 000 kronor som verkligen ger dina filmer ett lyft.

Men i många fall låter till och med melodifestivalen skit! Och mer krävande musik ska vi bara inte tala om.

Att först vänja öronen vid dessa lågprissystem och sedan byta upp sig till ett system med ordentlig förstärkare och ordentliga högtalare är en upplevelse. Varenda nyans av musiken går från högtalarna rakt in i din kropp. Med alla dina sinnen på helspänn, ögonen njutningsfyllt slutna kan du låta hela kroppen uppleva musiken på ett helt annat sätt. Om du föredrar att uppleva musiken som basgångar som ruskar om i din kropp medan du energiskt headbangar till en snabb hårdrockslåt går det naturligtvis också bra. Till och med punk går att avnjuta i en bra stereo. Om man gillar punk alltså.

Och det är detta det handlar om. Att ha möjlighet att uppleva musiken så som bara korrekt återgiven musik kan upplevas. Det är de man vill ha möjlighet till. Och det bore vara lika självklart att sträva efter som att sångarna ska undika att sjunga falskt. Men riktigt så enkelt är det uppenbarligen inte, så mycket Bad Sound (skitgrejer!) som säljs idag.

Och ursäkta mig, om kampen för att få uppleva musiken gör att jag blir en smula teknisk i farten…

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s