Två berättelser om varför jag tycker synd om Araber

Till att börja med: Helt ärligt, jag tycker väldigt synd om araberna. Till att börja med vill jag påpeka att "araber" är ett samlingsnamn för kanske ett hundratal olika kulturer, som rimligen borde hållas isär. Det är ungefär som att prata om afrikaner, som en homogen grupp. Afrika är 3 gånger så stort som europa och har minst lika många kulturer, bara en liten upplysning. Vill man fullfärdiga förnedringen kan man dessutom prata om negrer istället för Afrikaner. Då har man inte bara generaliserat, man har dessutom använt ett ord som för alltid är dömt att sammanknippas med kolonialtiden (dvs. våld, plundring och förtryck, för afrikanerna själva).

Dessutom finns det ytterligare en anledning till att jag tycker synd om just araberna. Inga människor i världen skulle bättre förtjäna att leva i fred och demokrati än just araberna. Men som vi alla vet är det inte precis fallet.

Araberna har historiskt sett på många sätt varit helt överlägsna oss europeér.
Ett par exempel. Den äldsta formen av skriftspråk som förekommit här i Nordeuropa är runorna vars historia kan spåras bak till cirka 100 f. kr.
Den äldsta formen av skrivtspråk som förekommit i dagens mellanöstern var Sunnernas kilskrift från 3.200 f.kr.
När vi här i Norra europa inte ens kunde skriva fanns det dessutom i Mellanöstern ett system för att redovisa tal som var minst lika utvecklat som dagens västerländska talsystem.
Man baserade systemet på talet 60. Jo då, det är på grund av detta som vi har 60 minuter på en timme eller 360 grader på ett varv. Att basera ett talsystem på 60 har dessutom många fördelar, det blir inte bara krångligt.
Man utvecklade ett system för att räkna med vinklar som idag ligger i Gymnasiets B-kurs (Trigonometrin).
I det området som idag är Iran och Irak fanns enligt en lärare därifrån jag pratat med motsvarigheter till dagens universitet för över 2000 år sedan.
Araberna hade också en medeltidskultur helt överlägsen vår europeiska.

Men vad har hänt sedan dess:

Konservativa krafter har lyckats hålla kvar det kvinnoförtryck som den preislamska kulturerna för det mesta innehöll (liksom de kulturer som fanns innan kristendommen här i Sverige). Enligt Islam skall en man tillåtas ha flera hustrur, och då max fyra, endast om han kan behandla dem helt rättvist. Hur många följer den regeln.
Enligt Islam ska en kvinna få bära heltäckande klädsel för att slippa vara ett sexobjekt när hon är ute på stan. Istället sveps de idag in i burkor för att fungera som politiska slagpåsar. Dessutom, här i Sverige hjälper ju inte burkor och sjalar direkt till att minska deras utanförskap. Men hur många tänker på att det är mer i linje med Islam att kvinnorna har byxor och tröja?
Muslimer har ända sedan korstågens dagar varit trakasserade av kristna. Men när de börjar ge igen för alla oförrätter vi gjort dem, då kallas de terrorister och klassas än en gång som jordens avskum.

Till råga på allt är det alltså så att Irak för närvarande är en högst instabil stat i inbördeskrig, Iran är en diktatur där Islams motsvarighet till den kristna högern, konservativa krafter vars åsikter är äldre än den religion de säger sig tillhöra, har kopplat greppet. De univeristet som har sådana traditioner vittrar sönder och släpper till exempel inte in kvinnor.

Och nu idag läste jag en av Jan Guillous kolumner och den beskrivningen han ger av Saudi-arabiens maktelit är inte direkt vacker (läs själva här). Här snackar vi en diktatur fullt i klass med Sovjet, Nordkorea och Kina och med lika blodig historia.

Alla personer jag träffat med rötter i mellanöstern har varit trevliga och tillmötesgående personer med respekt både för sin inhemska kultur och vår svenska. Personer med en ödmjukhet och vänlighet som inte står svenskar efter, snarare tvärt om. Naturligtvis finns det rötägg också bland dessa, men inget jag sett tyder på att de är vanligare än bland oss infödda Svenskar.

Men på ren svenska: Fy fan vilka regimer de här där nere!
Dock vet jag inte riktigt hur man ska göra för att hjälpa dem med det. Att invadera länderna ett i taget (som med Irak) var ju uppenbarligen ingen bra idé.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s