Är det dags att börja kalla datorhögtalare för något annat?

Varför ska man då inte kalla datorhögtalare för datorhögtalare?

Jo, för att de passar till så mycket mer än just bara till datorn. När vi flyttade in där vi bor nu så byggde jag mig en ministereo helt enkelt genom att koppla min portabla CD-spelare till mina datorhögtalare. Min CD-spelare har möjlighet att drivas av nätström ska sägas.

Datorhögtalare går också utmärkt att koppla till en mediespelare (“MP3-spelare”, “iPod”) om man nu vill att flera ska kunna lyssna på de låtar man har inlagda där. Den går också utmärkt att ansluta till en modern mobiltelefon (med 3,5 mm-utgång nämligen).

Och nu till veckans avslöjande: Datorhögtalare fungerar utmärkt att koppla till TVn. Grejen är ju nämligen den att TV-apparater i allmänhet har rent av uselt ljud. En viss reservation för de första TV-apparaterna med stereoljud där ljudkvalitén var rent av acceptabel. Speciellt om det var en TV av bättre kvalité.

Dagens mode (för det handlar om mode) med TV-apparater där bildytan täcker hela framsidan och osynliga högtalare på en TV som ska göras så platt och lätt som möjligt gör det inte lätt att åstadkomma en TV med bra ljud och ljudkvalitén är därefter.

Det gör att ett par datorhögtalare, även av ganska enkel modell, gör ganska mycket för ljudet. Logitech z320 eller Creative Inspire T10/T20, två helt okej högtalarsystem av det slag som kallas 2.0, alltså utan baslåda, och med en prislapp på som mest kring 500 kronor åstadkommer en betydande förbättring av ljudet. Lägger man på ytterligare en femhundring och tänker sig exempelvis Creative Inspire T40II eller JBL Duett blir ljudet ännu bättre. I det sista fallet dessutom trevligt att titta på, för de är riktigt snygga.

Grejen med att koppla in datorhögtalarna (via hörlursingången) istället för att använda RCA-utgången och koppla den till stereon är att långtifrån alla TV-apparater har en RCA-utgång och långtifrån alla stereoapparater har RCA-ingång. Dessutom är det långtifrån alltid man har en stereo precis bredvid.

Jag har prövat detta själv och dessutom har en kompis till mig prövat, båda gångerna med utmärkt resultat.

Så: Datorer, CD-spelare, Mediaspelare, Telefoner och TV-apparater. Antalet ställen där datorhögtalare fungerar utmärkt blir många.

Så, vad ska man kalla dem om de inte ska kallas datorhögtalare, vad ska de då kallas. Mitt förslag är multimediahögtalare. Har ni som läser detta något annat förslag?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är det dags att börja kalla datorhögtalare för något annat?

 1. Mattias skriver:

  Vad sägs om ”minihögtalare”? Enklare blir det inte…

  Undrar f ö vad du säger om en TV utan både hörlurs- och RCA-utgång…?

  • foto136 skriver:

   Njaej, minihögtalare gillar jag inte, det sätter inte fingret på de stora poängerna med dessa högtalare, nämligen att det är aktiva högtalare med en anslutning som öppnar väldigt många möjligheter. Hade det varit konventionella, passiva, högtalare avsedda för snabbkopplingar/terminaler hade det ju inte varit alls lika kul.

   Vad jag säger om en TV utan både RCA och 3,5 mm stereo Phonokontakt (som hörlurar heter om man ska vara teknisk)? Ledsen, men du har gjort en jäkligt dålig deal (jag skulle aldrig köpa en sådan TV själv). Men man kan ju hoppas att den har HDMI kopplar man in en 2.1-hemmabio den vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s