Att vara eller inte vara… Enkelspårig

Mitt liv har under de gångna veckorna varit minst av allt enkelspårigt, till att börja med. Därav tystnaden här på bloggen. Jul och nyårsfirande med därtill hörande häktiska arbetsmiljö på jobbet (jag har ju praktik inom handeln, alla ni som någon gång jobbat/praktiserat inom handeln vid juletid vet vad det innebär!!) har tagit ut sin rätt, och när det kombineras med det firande och den samvaro med släkten som hör julen till har gjort att tiden att skriva i bloggen har varit begränsad, milt uttryckt.

Nåväl, nu när julen är förbihållen getingar och humlor (för-bi alltså, förlåt! kunde inte låta bli!) och jag återgår till mina vanliga vanor är tiden inne för att ge bloggen lite uppmärksamhet.

Det gäller just detta med enkelspårighet. Det finns en grupp här i världen som tycks vara födda utan möjligheten att undvika enkelspårighet.
Fackjournalister. Av två olika slag.

Med reservation för att urvalet i det ena fallet är aningen begränsat (mobil/teknikjournalister) är det slående hur enkelspåriga de “tester” man kan läsa i vår fackpress är.

Mitt hatobjekt sedan länge är motorjournalister som betygsätter bilar som ska ha det lilla extra (det vill säga ska vara “premium”) som bara tittar på teknisk utrustning och hur trevliga materialen upplevs för en lekman och struntar i ekonomin, miljöaspekten, utrymmena, driftsäkerhet e.tc. ser ut. Är man så enkelspårig när man väljer bil borde man absolut få hjälp av en kunnig fackjournalist!

Ett andra resonemang som kryllar av luckor på samma sätt är appkriget. Enligt en av journalisterna på Aftonbladet, knuten till Aftonbladet-Pryl, hävdar att anpassningsmöjligheterna till Apples iPhone är större än till telefoner med Googles mobiloperativ Android. Detta eftersom Apple erbjuder fler (mer eller mindre seriösa) småprogram, “Appar” i sin AppStore än vad Android har på sin Android Market.

Riktigt så enkelt är det dock inte!

Möjligheterna att anpassa telefonen på andra sätt med personlig bakgrundsbild, andra färger i menyerna e.tc., ungefär som vi är vana vid att göra på vår PC är nämligen mycket större på androidtelefoner, i denna jämförelse mest intressant Samsungs Galaxy S och HTCs Desire HD, än den är på Apple iPhone4. På iPhone4 kan man ändra hur ikonerna är placerade. Punkt. På Galaxy S eller Desire HD kan man byta ordning på ikonerna, byta bakgrundsbild, ändra färgschema med mera.

Jag har en arbetskamrat som är tekniknerd (mer än resten av företaget, och då har jag praktik på ett Elgigaten-varuhus!). När han fick reda på journalistens uppfattning förmådde han inte ens skratta. Han är av rakt motsatt uppfattning runt anpassningsmöjligheterna just på grund av möjligheterna att anpassa telefonen utan appar är mycket mycket bättre i Android.

Alltså: Apple har fler Appar i sin AppStore och telefonen fungerar för det mesta överraskande bra med tanke på hur avancerad den är, men anpassningsmöjligheterna utan att tanka ned några Appar är begränsade och telefonen är beroende av att du har Itunes på datorn. Den kostar dessutom en hel del. Priset hos mer väletablerade handlare ligger enligt pricrunner på 7000-8000 kronor.
På Androidtelefoner har du fler anpassningsmöjligheter i telefonen, inte lika många appar i Android Market, du har flera olika fabrikat att välja på, Galaxy S, Nexus S och HTC Desire HD är de mest intressanta konkurrenterna till iPhone, men det finns även enklare telefoner med Android. Priset på de telefoner jag nämnde ovan grundar på cirka 5000 kronor och klarar du av att ha en enklare telefon finns det telefoner som är riktigt bra alternativ från strax under 2000 kronor.

Nu blir det inte lika självklart, eller hur?

På samma sätt blir det lite svårare att bara titta på kvalitétskänslan när man väljer bil om man dessutom ska stå ut med snorkiga säljare, dålig komfort i stan, krånglande elektronik, svindyra tillval och därmed tillhörande mycket dyra bilägande (lyckligtvis vanligtvis inte allt på en gång!!).

Att vara flerspårig innebär bland annat att man inte får ha något favoritmärke på det sättet.

Varken när det gäller mobiltelefoner eller Bilar.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s