Sedlar och vargar

Nu i helgen hade jag planer på att blogga om vargar. Och det tänker jag göra också. Men efter att ha läst en krönika nu på morgonen av PJ Anders Linder så förstod jag att det finns ytterligare ett ämne att blogga om. Nämligen sedlar, eller närmare bestämt vad vi har tryckt på dem.

Bakgrunden är att Sverige kommer att få en ny sedel, 200-kronorssedeln, och ett nytt mynt, 2-kronan. Lite bakvänt kommer det nämligen, tror man, att minska antalet sedlar och mynt i omlopp. Detta eftersom det är ett opraktiskt långt steg mellan enkrona och femkrona respektive mellan hundralapp och 500-lapp. Alla som har haft myntfacket fullt med enkronor förstår säkert vad jag menar. Eller en tusenlapp i hundralappar för den delen.

För några år sedan kom Riksbanken på den glänsande idén att avskaffa 50-lappen när vi nu fått “tjugan”. Ganska snabbt talade handeln om att det där fick ni allt göra om. Eftersom det nämligen blev ett opraktiskt långt steg mellan “tjugan” och “hundringen”. Nu har man alltså insett sitt misstag fullt ut och ska dessutom komplettera där det finns luckor.

Samtidigt med detta får även de gamla sedlarna en översyn. Mynten ska bli mindre och lättare och sedlarna ännu svårare att förfalska (då ska man veta att svenska sedlar redan som det är inte är någon favorit bland falskmyntare)

Den stora frågan är då vad man ska ha för motiv på det nya myntet och den nya sedeln. Vi har till att börja med en tradition i Sverige att ha personer och inte till exempel sevärdheter på sedlarna, något jag tycker vi ska fortsätta med. Behåll också gärna de nuvarande motiven på de sedlar vi har idag. Man kan göra annat för att göra dem säkrare.

Åter till frågan om motiv på de nya pengarna. Ett förslag till tvåkronan kan vara Karl XIV Johan. Som anfader till vår nuvarande regent intar han en speciell plats i Svensk historia. Ätten Bernadotte är också en av de ätter som suttit längst som regenter i Sverige. Över tvåhundra år i obruten följd.

PJ Anders Linder föreslår Johan August Gripenstedt. Vem var då denna Gripenstedt. Jo han var svensk finansminister åren 1856-1866 och stod bakom att många handelstullar togs bort och att hantverkarna fick betydligt färre regler att tampas med. Viktiga förändringar förvisso. Men Johan August Gripenstedt får ursäkta, den roll Anders Linder tillskriver honom i den svenska historien är enligt mitt tycke kraftigt överdriven.

Frihandel i all ära, men hade det bara bekommit Gripenstedt hade Sverige kunnat se ut som USA idag, det vill säga ett land där både utbildningsnivå, sjukvård och möjligheten att bli frikänd i domstol är knuten till din ekonomiska situation. Man må vara hur liberal som helst, men anser man dessa skillnader (för så har vi det ju inte i Sverige!) inte spelar någon roll har man nog fått saker och ting om bakfoten.

Om man ska ha en minister som motiv på 200-lappen föreslår jag istället Per Albin Hansson. Per Albin Hansson var statsminister medan Gripenstedt var finansminister. Medan Gripenstedt dessutom är en skuggfigur i vår historia som bara nämns bland personer intresserade av nationalekonomi om ens där är Per Albin Hansson en milstolpe i Svensk historia. Genom idén att alla ska kunna ha sitt eget lilla hus att rå om står Per Albin Hansson bakom begreppet “Villa, vovve Volvo” även om han inte myntade begreppet ifråga.

Per Albin Hansson var också den som skapade det socialdemokratiska parti vi känner idag och det var under Hanssons tid socialdemokraterna första gången kom med i en regering. Han var en ivrig förespråkare av det svenska folkhemmet. Att alla skulle ha rätt till god vård, god utbildning och trygghet på ålderns höst. Kärnvärden som än idag präglar svensk politik.

Kan då en liberal person, som Anders Linder eller undertecknad (jag är socioliberal med starkt miljöengagemang = miljöpartist) föreslå en socialdemokrat på en av våra sedlar? Visst kan man det! Är man så enkelspårig politiskt att man inte ens erkänner när en annan politisk ideologi har präglat sitt hemlands historia, då är man faktiskt illa ute.

Att jag skrev “Om man ska ha en minister som motiv…” beror naturligtvis på att detta är långtifrån självklart. Om man vill ha en internationellt känd svensk på sedlarna är väl Dag Hammarsköld eller Astrid Lindgren goda kandidater.

 

Med detta sagt lite som ska sägas om Vargarna. Regeringen och jägarna har glömt en mycket vital sak. Naturen själv är mycket bättre på att till exempel åtgärda en sjuk vargstam eller en skev älgstam än vad människan är eller någonsin kommer att bli. Naturen fungerar så att de svagaste Vargarna har svårast att hitta mat och dör. Detta gäller inte minst Vargar med genetiska defekter. De älgar som är svagast och har störst benägenhet att börja äta gran eller tallskott (det är nämligen nödföda för älgarna, tro inte på Hälge!) är de som först blir vargmat. Naturen själv ser till att vi har en frisk vargstam som inte blir för stor och en frisk älgstam som inte heller blir för stor.

Går man in med jakt är det de stora friska individerna som är de mest åtrovärda bytena. Alltså leder jakt till en sjukare varg respektive älgstam. Tvärt om mot vad som påstås nu.

Och slutligen. Jagar man varg i skogen skrämmer man ut dem på öppna omåren. Som ängar och betesmark.

Vargjakt bör alltså vara tillåtet endast ihop med att djur blivit rivna och endast i nära anslutning till betesmark. Samtidigt bör man med ekonomiskt bistånd ett cetera stimulera djurägarna att skydda sina djur utan att döda vargen. Ett vanligt elstängsel hjälper till exempel långt.

Det är åtminstone min syn på saken.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s