Rätt ska vara rätt och Högerns mörka historia

Låt oss börja med SvDs artiklar om att amerikanska ambassadtjänstemän påstår att utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström skulle ha påstått i förhandlingar med USA och/eller Irak (har inte läst så noga) att just Irakiska flyktingar inte är så där jäkla bra att ta emot just i Sverige därför att en grupp hedersmord gjort svenskarna mer fientligt stämda till Irakier och att just Irakiska flyktingar har lägre utbildning och därmed är svårare att interagera i Sverige.

Till att börja med så är det ju alltså så att det finns flera felkällor här. Att Wikileaks inte innehåller ett enda dokument som är dumheter i en eller annan form är tyvärr ganska otroligt. Den andra stora felkällan är att det tydligen är allmänt känt i ambassadkretsar att dokumenten gärna spetsas för att framstå som särskilt intressanta för folket hemma i det egna utrikesdepartementet.

Det finns också en anledning att ta påståendena på allvar som åtminstone i mitt tycke är mycket allvarliga.
Moderaternas mörka historia i detta sammanhang. Moderaterna härstammar i rakt nedstigande led från högerpartiet. Högerpartiet var Sveriges konservativa parti. Konservativa krafter, till exempel politiska partier, har en ideologi som lite tillspetsat bygger på att bevara samhället och undvika alla nymodigheter. Nymodigheterna som avskaffande av ståndsriksdagen, allmän rösträtt för manliga medborgare, kvinnlig rösträtt, legalisering av homosexualitet, en skola för alla som ger även arbetarklassen tillgång till högre utbildning (om ni nu trodde något annat, den möjligheten kom i Sverige kring sekelskiftet och var fullt utbyggd först i och med 1962 års högskolereform, den har inte funnits särskilt länge alls). I högerretoriken finns ett tydligt “vi och dom” tänk. Vi som har pengar, kan föra oss i de rätta kretsarna och har den rätta utbildningen och de andra som inte sällan benämndes som slödder.
Eller: Vi som bor i Sverige och vet hur man ska uppföra sig här och de som inte bor i Sverige och som därför inte vet hur man uppför sig här. De kan få toffla omkring där bland sina hyddor och äta banan men här vill vi inte ha dem!
Solidaritet med världens fattiga som är en del av miljöpartiets politik är inte något vi tagit från högern, om man säger så.
Nu har ju moderaterna Gud ske tack och lov utvecklats en del sedan de förespråkade denna politik fullt ut men den finns fortfarande där, inte minst bland moderaternas äldre väljare.

I denna retorik passar det utmärkt med Irakier som är lågutbildade och inte har huvud nog att anpassa sig till den svenska förfiningen. Obehagligt bra för Tobias Billström och Carl Bildt. Den senare är ju för övrigt uppväxt med högerpolitiken och har säkert fått ovan nämnda synsätt med modersmjölken. Jag har inget emot Carl Bildt som person, men har all respekt för att han liksom jag är färgad av vår uppfostran. Skillnaden är att jag är uppväxt i en tjänstemannafamilj med tydlig slagsida åt vänster. Dessutom råkar jag känna till att Irak är en del av det som i antiken var det babyloniska riket och som har utbildningstraditioner vi svenskar långtifrån kan matcha.

Slutligen ska väll sägas, även om det inte är den självklarhet som man först kan tro, att mitt umgänge med min flickvän Rosy, som kom från Kongo för några år sedan, underlättas betydligt av att ovan nämnda synsätt är ett synsätt jag skarpt tar avstånd ifrån och dessutom ska också sägas återigen att många främst yngre moderater har den goda smaken att också ta avstånd ifrån ovanstående resonemang. Både medvetet och omedvetet.

Så åter till rubriken.
Rätt ska vara rätt. All mediekritik som jag förmedlar via denna blogg till trots så är SvDs artiklar om Wikileaksläckan riktigt bra och syrran har tagit på sig rollen att hejda mig när jag är alltför kritisk till våra nyhetsmedier. Och hon får in en poäng lite då och då. Känns skönt att kunna bli emotsagd. Hade helt ärligt varit hemskt annars! Så visst finns det ljuspunkter i Svensk nyhetsrapportering.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rätt ska vara rätt och Högerns mörka historia

 1. Emil Svensson skriver:

  Nu vill inte jag vara sådan men om vi ska prata om historia 😉

  ”Statens institut för rasbiologi (Rasbiologiska institutet, även förkortat som SIFR) var ett svenskt institut grundat 1922, efter en motion av bondeförbundaren Nils Wohlin, socialdemokraten Alfred Petrén med flera. Institutet var det första i sitt slag i världen”

  Vad jag vill ha sagt med detta är att det inte spelar särskilt stor roll… de flesta partierna förr var i våra ögon tämligen vidriga… det gäller istället att se vad de gör här och nu!
  Det är bara konservativa som dröjer vid det gamla inte sant 😉

  • foto136 skriver:

   Konservativa ”bakåtsträvare” finns inom alla partier. Även miljöpartiet. Just nu ett tag verkar dock inte minst vår nyhetspress ha ”glömt” just moderaternas mörka historia, som jag kallat den. Så jag vill bara påminna dem lite.

 2. Alexander skriver:

  Bra skrivet måste jag få säga, men också vänstern har sin beskärda del i många riktigt skitiga vatten. Tyvärr har majoriteten av dagens riksdagspartier rätt så många dammiga skelett i sina garderober. Men som Emil skrev, är det vad partierna gör i dagsläget som är det allra viktigaste.

  Här har du en ”liten” text du kan ögna igenom:
  http://politisktinkorrekt.info/wp-content/uploads/downloads/2010/09/Nazismen-Alliansen-och-Socialdemokraterna.pdf

  • foto136 skriver:

   Visst har du rätt i att även vänstern har sin mörka historia. Både socialdemokraterna och inte minst v(-pk) har ju sin historia att ta tag i. Och för (mp) är det ju kopplingen till militanta miljörörelsen som inte är så smickrande precis. Och ett parti påverkas av sin historia. Om man tror att moderaterna inte påverkas av att gamla högerpartiet var allmänt motsträviga till alla sociala reformer alls är man helt enkelt väldigt naiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s