Känsla för musik

Nej, Sverige kommer inte att vinna Eurovision Song Contest i år heller. Det törs jag nästan lova. Detta på grund av något som vi kom att prata om på jobbet idag.

Att man pratar om känsla för musik är ingen slump. Medan man är intelligent om man är bra på korsord, naturvetenskapliga problem, sudoku eller matematik har man känsla för musik. Det är ingen slump att vi uttrycker oss så. Det är ett utslag för hur det faktiskt är. Musik handlar om känsla och att anspela på människors känslor. Det gör naturligtvis att olika människor känner olika saker inför ett givet musikstycke, ungefär som man tycker olika om tavlor, fotografier, bilar eller skulpturer. Som vilken konst som helst helt enkelt.

Om man försöker producera musik som alla tycker om kommer den att bli rätt komponerad i någon slags teknisk mening men musiken blir själlös. Just precis det felet har ofta den så kallade hitmusiken. Och ju mer man anstränger sig för att göra en hit, desto mer kliniskt och själlöst komponerad kommer den att bli och desto troligare är det att låten INTE blir en hit! En hitlåt måste nämligen engagera. Annars kommer folk knappt att minnas den.

Låt mig avslöja en sak. I melodifestivalen gör man allt fel enligt min mening. Till att börja med tar man fram låtarna först, sedan ska låten paras ihop med en artist som tas fram på annat sätt. Artisten får en låt serverad för sig som man förväntas göra bra. Utom de så kallade jokrarna som får välja själva. Här är risken stor att artisten får en låt som de inte känner något inför. Och då faller det platt.

Till i år är de svenska jurygrupperna borttagna helt, enligt vad jag läste på Aftonbladet för en tid sedan. Låt oss hoppas att det är en tidningsanka. Återigen har nämligen herr Björkman tänkt helt fel. Det är inte fler proffstyckare som behövs. Utan någon som ser till att musiken i melodifestivalen engagerar. Väcker känslor. Risken finns att låten väcker avsky, men den risken får man ta om man också ska ha chansen att producera något riktigt bra.

Dessutom har svenska folket helt klart sagt sitt. Om vi ville ha en traditionell hit hade Marlena Ernmans La Voix helt klart inte vunnit. Då hade inte Lordi tagit hem en av historiens största segrar i ESC.

Folk vill bli engagerade när de lyssnar på musik. Fram till att Christer Björkman inser det kommer Sverige att ligga parkerad bland mittenplaceringarna i ESC. Det är åtminstone min fasta tro. Musik handlar om känslor, inte om abstrakta, teoretiska och akademiska analyser (säger en inbiten analysmänniska, det borde säga en hel del!).

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s