Intresseväckande eller helt felaktigt

Låt mig först berätta två versioner av vad som hände i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen på kvällen den 28 Februari 1986 för att sedan visa på några som jag tycker intressanta frågor som väcks av dessa båda versionerna.

Version 1

Paret Olof och Lisbeth Palme går denna kväll på bio tillsammans med deras son Mårten och dennes flickvän. De ser filmen Bröderna Mozart. De står och pratar en liten stund utanför bion innan de gemensamt börjar söka sig hemåt. Efter cirka 150 meter skiljs de åt då de ska gå åt olika håll. Mårten med flickvän försvinner mot sin bostad och är därmed borta ur historien. Paret Palme fortsätter att gå längs Sveavägen mot Hötorgets Tunnelbanestation.

I hörnet Sveavägen/Tunnelgatan, alldeles utanför affären Dekorima, står en man som låter paret passera men skjuter Olof Palme i ryggen på 1 till 2 meters håll. Palme faller till marken och i samband med att Lisbeth Palme böjer sig över sin svårt skadade make träffas även hon lätt i ryggen.

Ett vittne har sett händelsen, gömmer sig mellan två byggbaracker som vid tidpunkten är placerade längs David Bagares Gata. Då mördaren sprungit förbi springer vittnet efter men hinner inte ikapp mördaren innan denne hämtas med bil på Regeringsgatan.

En person med liknande signalement som vittnet beskriver syns senare på kvällen på ett café i trakterna av Humlegården. En kvinna som är duktig tecknare observerar mannen och tecknar av honom, vilket sedan ligger till grund för Polisens fantombild.

Så kommer då den andra versionen.

Paret Olof och Lisbeth Palme går denna kväll på bio tillsammans med deras son Mårten och dennes flickvän. De ser filmen Bröderna Mozart. De står och pratar en liten stund utanför bion innan de gemensamt börjar söka sig hemåt. Att de gör sällskap är sannolikt en av anledningarna till att paret Palme väljer att gå till Hötorgets Tunnelbanestation och inte Rådmansgatans Tunnelbanestation, som också hade varit fullt möjligt och ungefär lika långt. Efter cirka 150 meter skiljs de åt då de ska gå åt olika håll. Mårten med flickvän försvinner mot sin bostad och är därmed borta ur historien. Paret Palme fortsätter att gå längs Sveavägen mot Hötorgets Tunnelbanestation.

Strax efter att paren skiljts åt går paret Palme över vägen eftersom Lisbeth Palme vill titta i ett skyltfönster. Efter någon minut fortsätter de promenaden mot Tunnelbanestationen. I korsningen Sveavägen/Tunnelgatan går en man ikapp dem och skjuter Olof Palme på 1 till 2 decimeters håll. Skottet går rakt genom Palmes ryggrad och han avlider sannolikt omedelbart. Kort därpå skottskadar han Lisbeth Palme med ett skott som går strax under huden strax under skulderbladen.

Mördaren börjar nu gå snabbt/halvspringa längs David Bagares Gata. Ett vittne har observerat skottdramat och gömt sig mellan två byggbaracker. När mördaren skyndat förbi kliver han fram och ser mördaren i snabb takt forcera trapporna (han tar ej rulltrappan som också varit fullt möjligt). När mördaren försvunnit upp på Malmskillnadsgatan går vittnet efter. När han är framme på Malmskillnadsgatan ser han inte mannen. Han frågar en kvinna som också verkar upprätthålla sig på platsen om hon sett någon skynda förbi. Hon svarar att hon sett en man springa i riktning mot Humlegårdsgatan.

En kvinna som är duktig tecknare beskriver sig senare ha sätt en man som betett sig märkligt på ett Café i närheten av Humlegården. Hon tecknar av mannen och hennes teckningar utgör grunden för polisens fantombild.

De båda versionerna skiljer inte mycket, men de små skillnaderna som är är högst väsentliga. Till att börja med detta med skjutavståndet. Man kan tycka det är en detalj i samanhanget, men det är dock en väldig skillnad på 1 till två decimeter och en till två meter. Dessutom uppträder vittnet, låt oss kalla mannen vittne 1, helt olika i de olika versionerna. I den första versionen uppträder han modigt på gränsen till dumdristigt. I den andra betydligt mer eftertänksamt.

Sedan har vi förstås den lilla men ack så väsentliga skillnaden Bilen. I den första versionen blir mördaren upphämtad med bil på Regeringsgatan, vilket inom parentes innebär att vittnet jagat honom tvärs över Malmskillnadsgatan och fortsatt en bit till på David Bagares Gata. I den andra framgår att man faktiskt inte kunde vara säker på vilken väg paret Palme skulle ta och således inte kan ha hämtat upp mördaren med bil.

Ni som är mer trogna läsare av min blogg anar säkert från mitt tidigare inlägg (om Christer Pettersson) att det är den första versionen jag fram till nu har gått på. Vad fick jag den versionen ifrån? Ett reportage i någon av våra kvällstidningar, troligen Aftonbladet. Vad har jag fått den andra versionen ifrån? SVTs program Veckans Brott. Att jag väljer att tro på den versionen beror helt enkelt på att den första versionen för mig numera liknar en Agentroman lite för mycket.

Men just skillnaden mellan de båda versionerna är intressant. Den andra versionen är nämligen den som står att läsa i polisens utredning sedan någon gång i mitten på mars 1986. Kvällstidningen var alltså fullt medvetna om att de ändrade i händelseförloppet, sannolikt för att få det mer fantasieggande. Eftersom detta är beskrivet i ett reportage, inte i en “Analys” eller debattartikel kan man dock tänka sig att läsaren vill ha en skildring som är så korrekt som möjligt. Samtidigt ska en journalist naturligtvis beskriva det hela så kittlande som möjligt.

Så nu ställer jag frågan till er, mina få men ack så kära läsare, gjorde kvällstidningen rätt i att ändra i händelseförloppet eller är det ett exempel på minst sagt dålig journalistik? Och är det den enskilde journalisten eller redaktionen som ska klandras i så fall?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s