Varför bry sig om SAR? Och hur gör man om man vill bry sig?

SAR är alltså värdet för hur mycket en mobil “strålar” eller annorlunda uttryckt hur mycket en vis mobilmodell kokar ditt huvud.

Varför ska man nu bry sig om det, har inte våra myndigheter fastställt gränsvärden som gör att våra mobiler inte är hälsofarliga? Nja, det finns själ att vara misstänksamma mot det faktiskt. Gränsvärdet i EU ligger på 2,0 W/kg (ja det är en knepig enhet). I USA görs två mätningar, en för huvudet och en för kroppen, där huvudvärdet ofta är högre än det europeiska värdet och kroppsvärdet istället lägre. Grejen är att inget av värdena får vara över 1,6 enligt vad jag läst. Kraven i USA är alltså strängare. Det gör att det finns själ att undra om det är amerikanarna som är känsliga eller EU som är slapphänta. Vill man inte chansa så kör man privat med det amerikanska gränsvärdet och accepterar inte ett värde över så där 1,45-1,5.

Det finns dock ett betydligt viktigare själ att bry sig om SAR-värdet. Man kan tro att det är så att ju högre SAR-värde desto bättre mottagning. Man kan tro att det är så, men riktigt så enkelt är det inte. Det är nämligen så att mobilerna släpper inte bara ut radiosignaler i rätt frekvens som går att använda (vilken frekvens det är varierar rätt ordentligt) utan släpper dessutom ifrån sig en hel del strålning i fel frekvens. Helt enkelt för att dagens radiosändare inte är bättre än så. Speciellt om mobilen har ett väldigt högt SAR-värde kan man alltså misstänka att mobilen kokar din skalle istället för att kommunicera med masten. Och det är ju inte så bra.

Globalt sett är normalt SAR-värde 0,5-0,8 ungefär. Det gör att jag skulle säga att man bör tänka sig för om ens mobil ligger närmare 1,0 med hur man gör med handsfree e.tc. En mobil klart över 1,0 bör undvikas. Om mobilen ingår i en serie som har någon typ av miljömärkning och ändå har strålningsvärde över 1,0 blir trovärdigheten dålig. Jag vet en sådan mobil och det är Sony Ericsson Cedar. Om du tvunget vill ha en Sony Ericsson med knappsats rekommenderas istället storebrodern Elm.

Nu är SAR-informationen emellertid lite knepig att sätta ut eftersom både mobiltillverkarna och många säljställen envisas med att inte sätta ut dem i de ordinarie spec:arna.

Men med lite detektivarbete och allas vår vän Google så går den förstås att hitta.

Så här kommer lite länktips:

Sony Ericsson: Informationen finns under respektive modell. Om du har svårt att hitta den, slå fram de fullständiga specifikationerna och tryck Ctrl+F (för att aktivera sökfunktionen) och sök på SAR så hittar du den.

Nokia: http://sar.nokia.com/sar/index.jsp ange sedan språk och vilken modell du är intresserad av.

Samsung: http://www.samsungmobile.com/sar/sar_main.jsp sedan gör man som med Nokia. Tyvärr saknas Svenska bland valen men för många av oss fungerar valet UK och English bra. Känner du för att vara Nerdig så sök också på USA och English så får du de värdena också Ler med tungan ute

HTC, ZTE, Apple och Blackberry verkar ha en underlig fobi mot att publicera SAR-värdet så man kan se innan köp.

Det är ungefär så långt jag kommer ikväll. Jo en sak till. Om modellen man är inne på har funnits på marknaden ett tag så finns www.mobilfakta.se där man hittar de flesta mobiler.

Själv kommer jag att gå upp i SAR-värde om jag byter till den mobil jag tror jag kommer att byta till. Från 0,44 till 0,92. Men det är ju under 1,0 så jag tror det är lugnt. Något får man väl offra för att man köper en budgettelefon gissar jag.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s