Vissa lär sig aldrig…

På Aftonbladets hemsida kan man se ett TV-inslag om “beviset som kan lösa Palmemordet”. Gissa nu vem som i så fall skulle vara mördaren. Låt mig komma med en ledtråd: Det är en gammal bekant.

Rätt gissat. Christer Pettersson.

Vad det handlar om är att man hittade blodspår, dock mycket små, i en ytterficka på en av Christer Petterssons rockar när man gjorde husrannsakan hemma hos honom. Med dåtidens kriminalteknik var det inte möjligt att analysera dessa blodrester, med dagens teknik kan det mycket väl vara möjligt.

Som intresserad av både vapenteknik, kriminalteknik och psykologi vill jag dock komma med en uppmaning till Palmegruppen: Slösa inte fler utredningsmiljoner på en misstänkt mördare som är död, begraven och helt omöjlig som mördare. Mördarens modus operandi är helt enkelt helt fel kontra en vältankad Christer Pettersson (han var nämligen vältankad den här kvällen, vet man från annat håll). Sedan kan det finnas hur mycket blodfläckar som helst i hans kläder. Dessutom är blodfläckens placering för övrigt helt fel med tanke på brottets art. Att det stänkt blod ena (troligen högra) armen kan jag tänka mig, men hur skulle det komma blod i ytterfickan på rocken. Det hade stämt om det varit ett knivdåd, men det var det inte.

Så är det återigen det här med modus operandi och hur mördaren hanterade vapnet. Och vilket vapen det var. Det sista är långtifrån ointressant. Vapnet ifråga var en revolver i kaliber .357 Magnum. Troligen av märket Smith & Weson. Det är ett tungt vapen som dessutom ger en mycket kraftig rekyl. .357 Magnum är den näst häftigaste kalibern på revolver efter .44 Magnum. Utan att själv ha prövat (min erfarenhet av pistol/revolver är begränsad) skulle jag rekommendera sträckt arm och tvåhandsfattning för att träffa det man ska med denna kaliber. Det är dessutom helt nödvändigt att vara beredd på rekylen för att inte chocken ska ställa till med otyg.

Att skjuta två skott i flygande fläng samtidigt som man går ikapp mordoffret med ett sådant vapen (revolvern är nämligen ovanpå rekylen rätt tung) är inget man gör utan vapenvana men med full tank alkohol i kroppen. I den formen är risken mycket stor att man skjuter med ena armen och med krökt arm och då träffar man garanterat inte där det är tänkt.
Man behöver inte leta efter något motiv
Man behöver inte misslyckas med den tekniska bevisningen.
Man behöver inte lägga ned miljoner i utredningsresurser.
Man behöver inte rigga en vittneskonfrontation.

Det räcker med fem minuter med ett vapenlexikon. Vill man vara på säkra sidan kan man komplettera med att göra det enda jag inte gjort, nämligen själv pröva på en skjutbana. Men jag vågar sätta en guldpeng på att det är överloppsgärning.

Så snälla Palmegruppen. Vad än ni själva eller Aftonbladetreportrar med tveksamma motiv kan få för sig, slösa inte mer pengar på denna omöjliga gärningsman. Det har redan gått åt tillräckligt med pengar den vägen.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s