Vad är ett scoop?

Eller uttryckt på betydligt mindre slangbetonad svenska: Vad är en Nyhet?

Grejen är ju nämligen den att inte ens en dagstidning, och ännu mindre ett nyhetsprogram i TV naturligtvis, har möjlighet att ta upp allting som hänt under det gångna dygnet. Om jag räknar i dagens SvD så innehåller om man säger huvudtidningen (alltså inte näringsliv, kultur eller sporten) ett tiotal större artiklar och lika många mindre. Rapport innehåller i allmänhet fyra á fem inslag, varav ett är ett inslag med många smånyheter. Här krävs naturligtvis en viss sållning.

Läroboken i samhällskunskap vi hade i gymnasiet definierar en Nyhet på följande vis:

“Om en hund biter Svensson är det ingen nyhet, men om Svensson biter hunden är det en nyhet”. Med sin komiska knorr är det en utmärkt definition av en nyhet. Låt oss nu titta hur svenska medier bedömer som nyheter.

 • Strax efter Sadam Husseins fall i Irak dödades dagligen i runda slag ett femtiotal personer i olika bombdåd runt om i Irak, huvudsakligen representanter för den gamla Sunnimuslimska regimen som krampaktigt försöker behålla makten i ett Shiamuslimskt land. Även när detta pågått i över en månads tid är detta huvudnyheten i Svenska medier.
 • En svensk politiker (jag pajar min poäng om jag talar om vem) använt Riksdagens kontokort till privata inköp. Politikern ifråga hade sedan i god ordning betalat dessa inköp med egna pengar och skattebetalarna behövde således inte betala en krona. Troligen var det så enkelt att Riksdagens kontokort var lättast att få fram ur plånboken. Denna omväg för att betala inköpen resulterade i en slags räntefri kredit på någon månad men som sagt, skattebetalarna hölls skadefria.
  Politikern har allt sedan dess fått en hel del, vanligtvis negativ publicitet och har vid två tillfällen av denna negativa publicitet tvingats bort från topp-positioner inom politiken.
 • KTH hade vid ett tillfälle givit sig till att sammanfatta alla rapporter som skrivits om E85 och därmed kommit till slutsatsen att Etanol inte är det självklara miljöbränsle som man kan tro. En av rapports huvudnyheter den kvällen var att Etanol är inte miljövänligare än bensin (vilket alltså är en övertolkning på gränsen till rent falsarium).
 • Svenska skolor föredrar, bland annat på grund av ett rikare utbildningsmaterial, Texas Instruments grafritande räknare framför Casio. Detsamma gäller i Norge, medan Finland och Danmark föredrar Casio. Rapport hävdade att svenska skolor går in och påverkar marknaden på ett otillbörligt sätt. De kurskamrater som var med i reportaget valdes ut på så vis att han valde de som hade Casio och tiggde och bad dem om att påstå inför kameran att de blivit mobbade på grund av sitt räknarval.
 • Mitt närmaste akutsjukhus, Norrtälje sjukhus, kommer kanske om ett par år om vi har tur att kunna fetmaoperera. Helsidesartikel i Norrtälje tidning.
 • Ett antal kommunpolitiker som varit väl generösa med vad som menas med representation har genom åren fått krypa till korset, liksom fackpampar med mera.

Hur förskräckligt det än är med alla dödsoffer i Irak, femtionde dagen man läser om det är det ingen nyhet. Att ägna två månaders uppmärksamhet åt en riksdagspolitiker som i och för sig använt riksdagens kreditkort, men sedan i god ordning reglerat skulden och tvinga henne att avgå under vanhedrande former tål att diskuteras. KTH-rapporten var en sammanställning, och således ingen nyhet. Texas Instruments har jobbat nära skolorna i både Sverige och hemlandet USA i flera decenier, det är ingen nyhet det heller om ni frågar mig. Den enda Nyhet jag vet att de missat var att en lastbilstransport välte och blockerade en av Roslagens två genomfartsleder i fem timmar en fredag eftermiddag. Det gavs tjugo ord längst ned i hörnet på en sida där resten av sidan (i stort sett) ägnades åt fetmaoperationspekulationen.

Jag vet också att oljeproduktionen i världen sedan några år sjunker, vilket är alarmerande eftersom konsumtionen stiger, att borgerlig övre medelklass är klart överrepresenterad bland journalister, att det faktum att en organisation som går under namnet “den allienerade journalisten” skrev en lång kritisk debattartikel ihop med valet som gömdes undan på kultursidorna, att Svenskt Näringslivs framtidsbarometer endast frågar storföretag, vilket endast uppmärksammades genom en insändare i SvD som jag var författare till och att svenska mutortidningar har ett långgående samarbete som gör att fyra tidningar (Teknikens Värld, Auto Motor & Sport – Sverige, Vi Bilägare och Aftonbladet motor) styrs i runda tal 25-30 journalister varav minst 20 är yngre eller medelålders män med goda inkomster.

Det är på grund av detta jag och Alexander pratar om Fossilmedia.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är ett scoop?

 1. Mattias skriver:

  Här kommer en till nyhet som man undrar var den blev av:
  Saab säljer alarmerande få bilar, men marginalen per bil har flerdubblats – en liten ökning av försäljningen ger alltså en stor ökning av intäkterna (och till hösten kommer 9-5 NG som kombi).

 2. Markus skriver:

  Vad får du den uppgiften ifrån? Med säker källa är den ju rätt intressant…

 3. Mattias skriver:

  Victor Müller har själv påtalat det i minst en intervju med DI, men det är ”gömt” i en bisats.

 4. Markus skriver:

  Då får vi hoppas de får igång produktionen igen. För utan den finns det ju inga produkter att ha bra marginal på…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s