Att utvecklas är stort, att byta bana är större

Jag skulle vilja säga att Internet Explorer 9 har goda möjligheter att bli legendarisk inom datorvärlden på samma sätt som Peugeot 205 blev legendarisk inom bilindustrin. Det största hindret mot detta är egentligen att det är just företaget Microsoft som står bakom den.

För att alla nu ska förstå denna liknelse, till att börja med, ber jag alla som är bilintresserade om överseende för att jag berättar en massa ni redan vet och berättar lite nutidshistoria för er andra.

1984. Rocken har inte blivit något för fina middagar och snobbar än utan är ett ganska ordinärt ytterplagg. Antingen en tunn rock om våren och hösten eller en kraftigare rock i ull på vintern. Om ni tänker er en äldre man, inte så gammal att han börjat med käpp, men läsglasögonen går han inte ut utan och det är ofta länge sedan han hade hår på hjässan. Kanske just därför går han aldrig ut utan hatt. Kostym är vardagsplagget för denna gruppen vuxna, födda något av de första decenierna på 1900-talet. Han tycker det är tryggt att ta bilen, då slipper han också röra sig så mycket. Lederna börjar bli gamla och stela och dessutom har han inte sällan några extra fettkilon att släpa på. För sina besparingar har han bytt ut sin gamla bil mot en ny. Har han något annat än hatt har han en klassisk keps, av det slag som numera nog kallas Gubbkeps (vet inte så noga om jag ska vara ärlig).
Om ni ser denna man framför er så ser ni den typiska Peugeotkunden 1984. Gubb-bil var bara förnamnet.

Då kommer Peugeot med en bil som tydligt är avsedd för unga vältränade män. Ytterrock vet de knappt vad det är, En sportig vindtygsjacka om våren, hösten och kalla och/eller blåsiga sommardagar om de överhuvudtaget har någon jacka. De kan ha en jeansskjorta utanpå t-shirten också. Det är nästan troligare. Har de något på huvudet så är det en keps av det slag som från början kallades baseball-keps. Alltså det vi idag kallar keps. Och skärmen är naturligtvis vänd bakåt. Är det soligt och varmt ute har de stora solglasögon av pilotmodell, sista skriket. Gubb-märket Peugeot gör en bil som vänder sig till dessa kunder. Kunde de verkligen bygga en sådan bil???

Gissa om de kunde!!! Peugeot slog ned som en bomb i bilvärlden och det tog år innan den hämtade sig (frågan är om de gjort det än idag!). Gubbstämpeln försvann i ett huj och alla unga grabbar, eller äldre grabbar eller män som ville känna sig som yngre grabbar, sprang benen efter sig. Peugeot 205 slutade aldrig sälja och populärast av alla var GTI-versionen. Än i denna dag är det Peugeots genom tiderna mest sålda bil.

Grejen var att Peugeot inte bara hade utvecklats. De hade tänkt helt nytt! Peugeots bilar var i allmänhet sedaner och väghållningen var väl inte världens bästa. Designen var dessutom långtifrån sista skriket. 205:an var liten, designen var järv och motorerna var pigga och varvvilliga. Det var ett totalt lappkast som alltså dessutom blev dundersuccé.

Microsoft har med IE9 tänkt helt nytt på ett sätt jag inte vet om jag träffat på tidigare. Microsoft tog över tronen som världens vanligaste webbläsare från Netscape bland annat eftersom den ingick i Windows 98. Det som hänt sedan dess var att Mozilla Firefox tvingade fram flikfunktionen 2006 och även fick Microsoft att tidigarelägga presentationen av Internet Explorer 7. Men internetläsaren var tänkt på samma sätt, med mycket guider och snabbfunktioner och annat.

Bland annat jag har hela tiden hävdat att detta gör Internetläsaren stor och tungrodd. För bland annat mig har det känts som att detta gjort Internetläsaren trög utan att de guider som finns med gjort nytta för att minska trögheten. För varje version har också Internet Explorer blivit allt trögare. Tyvärr har Mozillas Firefox gått samma väg med allt fler guider. Google Chrome har här dykt upp som ett trevligt alternativ för oss puritaner. Layouten är sparsmakad och internetläsaren är liten och enkel. Hastighetsskillnaden mellan Chrome och IE 8 är som mellan Trabant och BMW.

Men nu har IE9 kommit och skillnaden är total. Antalet Guider och liknande är nedskuret till en bråkdel, liksom antalet Ikoner (okej, på den punkten var IE8 helt okej). Och så fort det går sedan!

Microsoft har gjort ett totalt lappkast och jag kan säga direkt att jag är grymt imponerad nu av första testerna jag gjort! Det enda som kan hindra Microsoft från en väldigt stor framgång är att många datornerdar ogillar Microsofts monopolställning och just därför väljer andra utvecklare (en del är så extrema att de kör den norska webbläsaren Opera, som jag aldrig lärt mig uppskatta, utom numera på mobilen).

Troligen är det just konkurrensen från Mozilla och Google och ett EEC-direktiv som tvingar Microsoft att upplysa användarna om att det finns andra webbläsare som också fått Microsoft att sent omsider lansera en webbläsare som står på egna ben.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s