Google Earth visar svart på vitt att någon inte har tänkt

Eller så har någon velat lägga pengar på något annat än järnväg i ett antal decenier (vilket är mer troligt).

Tänk er att E4, E18 eller E6 hade ett körfält i vardera riktningen, med vajerräcke mellan så man inte kan köra om. Det innebär att om det kommer en lastbil eller plogbil framför kan ni inte köra om. Men så var tredje mil eller så, ibland längre, så finns det några korta sträckor på några kilometer där du kan köra om.

Tänk er sedan att längs denna sträcka går det bussar. Och bussarna måste hålla prick hastighetsbegränsningen, för tidtabellerna är så tajt skrivna.

Vad kommer att hända? Jo dessa bussar kommer aldrig att komma i tid.

Precis den situationen har vi längs våra järnvägar. Längs långa sträckor är det nämligen enkelspår där tåg inte kan mötas. Det har jag fått bekräftat nu ikväll med hjälp av Google Earth. Den sträcka jag kollat är Stockholm-Örebro. Att det är enkelspår innebär t.ex. att om tåget från Stockholm är försenat så måste Örebrotåget vänta på det i säg Västerås. Då påverkar det också Eskilstunatåget och så vidare.

Det finns två varianter. Antingen ska SJ ha sjukt mycket luft i sina tidtabeller. Eller så måste vi snart börja investera i järnväg och till och börja med förse stambanan med dubbelspår.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Google Earth visar svart på vitt att någon inte har tänkt

 1. Mattias skriver:

  Det kan också vara så att någon har tänkt – för väldigt länge sedan. På den tiden Sverige hade fyra miljoner invånare och 15 000 hyggligt levande företag var det du beskriver inget direkt problem.
  Nu har Sverige nio miljoner invånare och 200 000 hyfsade företag, så nu är det däremot ett problem.
  Att tillsätta beslutsfattare som förtjänar benämningen skulle kunna vara en bra början.

 2. Markus skriver:

  Tyvärr, i just detta fall håller inte den förklaringen. Jag är inte den sorten som direkt tänder på intriger och konspirationsteorier, men fasen vet om jag inte misstänker att Motormännens Riksförbund och/eller bilsweden, för att inte prata om en annan organisation i den gruppen, mutat våra riksdagspolitiker.

  Samtidigt som japan och frankrike, för att nämna några, satsade på snabbtåg revs nämligen miltals med järnväg i Sverige. Och då pratar vi på den tiden Sverige hade 7 miljoner invånare och 150 000 hyfsat stora företag.

  Tråkigt men sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s