En liten morgonreflektion

…som jag egentligen gjort flera gånger, men det var först nu jag kom till skott att blogga om den.

Om man vill veta hur allvarligt våra nyhetsmedier i allmänhet och en speciell redaktion i synnerhet tar på det här med sanningsenlighet finns det faktiskt ett väldigt enkelt sätt att kontrollera det som är lite fult och just därför så talande, man kollar dem de tror att de inte har ögonen på sig.

Det finns nämligen en sida som heter vetgirig. Adressen är www.vetgirig.nu. Sidan är rätt kul om man är road av allmänbildning och sådana saker och gillar frågesport. Men. Ta den inte på alltför stort allvar för det gör nämligen inte de ansvariga heller. Knuten till denna sida finns något som kallas för Topplistan. En fråga om dagen, en gång i månaden kåras en vinnare. Frågorna är minst sagt varierande och det kräver minst sagt varierande energi att leta upp svaren. Jag brukar köra med en vända på wikipedia och en vända på google. Ger inte det rätt svar så chansar jag.

Vid ett tillfälle skrev jag och frågade om var i … man kunde ta reda på ett visst svar. Svaret jag fick var att de hade de inte kollat med frågeställaren (vetgirig bygger nämligen på att användarna själva skriver frågorna). Det är för övrigt rätt vanligt att www.wikipedia.se anges som källa och liknande. Sidan som åsyftas är http://sv.wikipedia.org (http:// är medtaget bara för att bloggprogrammet skulle göra en länk av det). Nu kommer man rätt om man trycker den övre adressen, men det är inte rätt och det talar till exempel inte om i vilken artikel man hittat uppgifterna. Några gånger tror jag också det har förekommit att www.google.com har använts som källhänvisning vilket är dumheter.

Redaktionen bakom vetgirig har helt enkelt valt att inte ta ställning till om man som novis på ett område ska kunna hitta svaret på en fråga eller ej, vilket är sällsynt slapphänt.

Alltså. Dålig källkoll, dåliga källhänvisningar, slapphänt ledarskap, vad är det för amatörer som står bakom sidan kan man fråga sig?

Expressen.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En liten morgonreflektion

  1. Mattias skriver:

    Det här var riktigt roligt!!
    I och för sig vittnar det om en ganska hemsk attityd, men texten är fortfarande skamligt rolig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s