Några intressanta artiklar

Går in och läser Aftonbladet på nätet och hittar då två intressanta artiklar.

Dels en debattartikel av Eva Nordmark, ordförande i SKTF (Svenska Kommunal-Tjänstemanna Förbundet) och föreslagen ordförande i TCO. Hennes artikel påtalar någonting som media i allmänhet nogsamt förtigit, sannolikt till Fredrik Reinfeldts glädje. En väl fungerade arbetsmarknad kräver, om du frågar t.ex. mig, att arbetare och arbetsledning har samma möjligheter till maktutövning. Om du klantar dig på jobbet har din arbetsledare rätt till varning, löneavdrag och som en sista utväg uppsägning eller rent av avsked. Om avsked är aktuellt är det inte omöjligt att det sker tillsammans med en polisanmälan (det krävs med rätta rätt mycket för att du ska få gå på dagen utan rätt till avgångsvederlag i Sverige). Om arbetsgivaren å andra sidan klantar sig ska du som arbetstagare ha rätt att ställa till problem i form av arbetsdomstol, strejk, påtvingade förhandlingar med facket och liknande.

En del företagare, som man kan fundera på hur rent mjöl de egentligen har i påsen själva, har länge hävdat att tidigare hade facket all makt och som företagare satt man helt maktlös. Det är helt enkelt långtifrån sant. Maktbalansen var tidigare riktigt bra mellan företagare och facket. Var tidigare alltså. Nu har arbetstagarnas makt försämrats. Det gör i sin tur att Sverige har utvecklats precis åt det håll man kan förvänta sig när vi har en konservativ regering.

Bakåt.

Ett sådant exempel (som är det exempel hon tar upp) är arbetstiden. För drygt hundra år sedan hade vi en arbetstid på 72 timmar i veckan (sex dagar i veckan, 12 timmar om dagen). Sedan kom facket in och 1919 infördes 8 timmars arbetsvecka, alltså 48 timmar i veckan vilket var ett nog så drastiskt steg. 1971 minskades arbetstiden ytterligare då femdagarsveckan infördes i arbetslivet och dagens 40-timmarvecka infördes. Tyvärr kommer det nog att dröja ännu mer än 30 år innan vi får 35 timmars arbetsvecka. Det finns nämligen en tydlig trend när det kommer till arbetstiden. Allt fler av oss jobbar övertid, utan att få betalt för det. Även jag gör det då och då, för att bli klar med någonting jag är mitt uppe i. Men inte mer än så. Men eftersom många gör som jag blir det ganska mycket i slutändan. Närmare bestämt fem miljoner timmar. Motsvarande 125 000 heltidsjobb. Så länge vi får betalt för det är det ju lugnt, men i och med att allt mer övertid tas ut som obetald övertid så innebär det ju samtidigt att svenska företag och myndigheter får en rätt saftig rabatt på sin arbetskraft. De fem miljoner timmarna jag berörde ovan bör rimligen ha kostat svenska arbetsgivare mellan två och en halv och fem miljarder. Någonting säger mig att de fått lite rabatt där…

Det riktigt allvarliga är att denna utveckling inleddes under en socialdemokratisk regering, så man kan inte skylla alltihop på vår nuvarande regering heller, även om t.ex. nedläggningen av arbetsmiljöverket tydligt visar på att de inte direkt gjort något för att bromsa utvecklingen.

Artikeln finns att läsa här

Den andra artikeln handlar om poängerna med att kryssa på semestern. Artikelförfattaren räknar uppenbarligen inte med att man ska “kryssa” på Östersjön. Det är begripligt. Viking Line, Birka Cruises och Tallink Silja, ni har en hel del att jobba på för att komma upp till internationell standard, om man säger så!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Några intressanta artiklar

  1. Mattias skriver:

    Visst är omfattande obetald övertid ett problem, samtidigt bygger undersökningen på självskattning och är därmed inte helt tillförlitlig – uppgifterna varierar mycket riktigt(?) mellan 115 000 och 125 000.
    Underhållningsmöjligheterna på Östersjön är ganska sorgliga – men bygger på utomordentliga marknadsundersökningar. Frågan är vad som är värst…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s