Allvarligt skojat

Jag läste en rätt intressant artikel på E24.se. Egentligen igår kväll, men jag orkade inte sätta mig och blogga då, dessutom följde jag ESC (grattis till en välförtjänt tredjeplats Eric, synd att du inte vann!) och hade således tankarna på annat håll.

Artikeln handlar om det höga bensinpriset.

Gääääässsssp tänker nu rätt många, hur många artiklar har inte skrivits om det. Inte minst om man tar med Bensinskatteupproret.se’s fundamentalistiska bensinlobbing.

Jo fast det här handlar om det höga bensinpriset – i USA.

Det är det som gör det annorlunda. Amerikaner i allmänhet har nämligen i allmänhet en helt annan relation till bilen än vad vi har. Behöver man åka någonstans så tar man bilen. Bensin? Tar det slut i tanken så tankar man det är inte mer med det. Samåka finns inte, de har stora bilar, rätt ofta pick-ups, som går mycket. Över 20 000 miles om året (cirka 3000 mil) hör till vanligheterna. Detta gör att när man drar ett streck och summerar så spenderar Amerikanarna inte så mycket mindre på bensin än vad vi gör.

Ett ganska normalt bensinpris i USA är $3,85 per gallon. Det blir cirka $1 per gallon. Normalt sett är en dollar värd så där 7-7,50 kronor. Det innebär att skulle dollarn ligga på en normal nivå skulle det normala amerikanska bensinpriset ligga på så där 7,50-8 kronor.

Nu ligger inte det amerikanska bensinpriset på en normalnivå, bensinen (på Manhattan) ligger nu på $4,55 per gallon, eller cirka $1,20 per liter. Men eftersom dollarn för närvarande är svag (6,40 kr per dollar, ungefär) så är det amerikanska bensinpriset lik … 7,65 kronor per liter) Just det, ni läste rätt.

Eftersom Amerikanarna alltså kör dubbelt så mycket som vi svenskar gnäller även Amerikanerna på bensinpriset. Och demokraterna börjar fundera över om oljebolagen som har vinster på 21 miljarder dollar förra året verkligen behöver subventioner på 4 miljarder dollar. Bra fråga om ni frågar mig.

Lite kul är sådant här.

Men det finns allvar bakom det också. Olja handlas i dollar på världsmarknaden. Om kronan försvagas så dollarn sticker iväg till mer normala nivåer (eller om dollarn stärks förstås) sticker svenska bensinpriset. Alla medier kommer då som en man att kritisera skatterna.

Grejen är att oljeproduktionen är på god väg att vända nedåt, samtidigt som vi inte gör så mycket för att minska konsumtionen. Det gör att oljepriserna skenar.

Det är inte skatterna som är problemet. Det är bristen på initiativ för att på allvar minska världens oljeförbrukning som är problemet. Vi kan inte leka världsfrälsare och ta hand om andra länder.

Men vi kan se om vårt eget hus tid.

Och då är det synd när följande talesätt är så träffande: Regeringens miljöpolitik är som LochNess-odjuret. Många påstår sig ha sett den, men ingen vet om den verkligen existerar och när man får se beskrivningen av den blir man livrädd!

Det är inte något bra sätt att tackla skenande oljepriser!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Allvarligt skojat

 1. Mattias skriver:

  Beträffande bensinpriset är det dessutom värre(?) än så.
  Vanlig bilbensin är prissänkt på konstlad väg genom att man tillåter diverse föroreningar, som bland annat beror på ofullkomligheter i raffineringen. Någorlunda kemiskt ren ”alkylatbensin” kostar redan idag cirka 30 kronor litern. Med tanke på det du nämner om skillnaden mellan tillgång och efterfrågan kan man tänka sig prisökningar i storleksordningen 200-400 proocent inom femton år.
  Alltså, om inte den rimligt utvinningsbara oljan tar slut helt före dess – vilket är mycket möjligt.
  Frågan är vad bensintalibanerna gör då…?

 2. Markus skriver:

  Jag skulle kanske inte kalla låga krav på renhet som konstlad prissänkning. Sant är dock att alkylatbensin idag ligger kring 150 kronor för fem liter.

  Bensintallibanerna kommer att kräva statliga subventioner skulle jag tro.

 3. Mattias skriver:

  I och för sig sant om priset.
  Det man köper på macken är en soppa av svavel, sot och annat otyg, med inslag av det som kemiskt kan definieras som bensin. Numera dessutom ”spetsat” med diverse läskigheter för att ersätta blyet (och som däremot var riktigt otäckt).
  Det roliga(?) med den grupp jag tror du tänker på är att de ständigt försöker skicka alla upptänkliga kostnader till staten – därav min ordkonstruktion klapp och klang-kapitalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s