Hur var det nu…

Hjälp mig gärna att banta, men tvinga mig inte att börja motionera eller äta nyttigare!

Verka gärna för fred i mellanöstern men låt oss fortsätta kriga!

Hjälp mig gärna med mitt niktoinberoende, men ge fan i mina cigarretter!

Nu börjar ni säkert undra vad detta är för någonting. Det låter ju som ett dagis för dårfinkar eller något. Alla tre är ju logiska kullerbyttor. Men det finns en anledning. Det finns nämligen ett fjärde påstående som i allra högsta grad är en realitet.

Verka gärna för att vi ska minska vår miljöpåverkan men ge fan i industrin!

Okej, låt oss se. Säkert hälften av Sveriges energibehov kommer från industrin, som det ser ut idag. Utsläppen av inte minst koldioxid från privatbilismen minskar sakta men säkert, medan utsläppen från yrkestrafiken ökar. En ganska stor del av övergödningen av östersjön kommer sig av att våra lantbrukare använder konstgödsel.

Att försöka göra något åt vår energikonsumtion utan att ställa krav på att industrin, att gå på utsläppen från trafiken men med olika skattetekniska finesser skonar yrkestrafiken då blir det minst sagt halvdant (och man måste dessutom erkänna en viss poäng till krönikörer i våra motortidningar som klagar över hetsjakt på bilister). Att göra någonting åt försurningen utan att gå på konstgödningen från lantbrukets sida blir också minst sagt halvdant (och slutar ofta med att privatbilisterna får ta den bördan också, så det blir ännu mera hetsjakt).

Med detta inte sagt att vi ska tokjaga industrin, yrkestrafiken eller lantbruket med skatter eller andra miljöavgifter. Men de måste ta sin del av kakan de också.

Det får man dock inte säga. Säger man att man är mot kärnkraft hävdar många att man är för tokhöga elpriser eftersom kärnkraft är det enda sättet att producera billig el (vilket är ren lögn) och vill man införa kilometerskatt för lastbilstransporter eller återinföra miljöskatten på konstgödsel är man emot landsbygden. 

Att avskaffande av kärnkraften till exempel stimulerar forskning runt större solkraftsanläggningar, att kilometerskatten inte blir något större problem om man fyller lastbilarna ordentligt varje gång och att skatten på konstgödsel stimulerar produktion av naturgödsel och olika former av växelbruk (man gödslar åkern genom att odla ärter på den några år, t.ex.) samt den vägen bidrar till ett mer hållbart lantbruk, så även våra barn och barnbarn kan äta bröd bakat på svenskt vete det struntar man i.

Att moderaterna gör det är en sak. Att socialdemokraterna under Juholt gör det kan jag förstå. Men att Centerpartiet, som med rätta skulle kunna kalla sig för Sveriges första gröna parti, resonerar på detta sätt det gör mig faktiskt minst sagt betänksam.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s