Jo bara en liten detalj…

Aftonbladet har idag en artikel jag tyvärr inte kan länka till så där utan vidare (eftersom man måste ha Plus-medlemskap för att läsa den) om att 40 personer dött under de senaste 6 årens gängkriminalitet.

Tanken är uppenbarligen att man ska reagera med att tycka det är mycket att sex-sju personer varje år måste sätta livet till. Alltså typisk så kallad indignationsjournalistik.

Så var det då den lilla haken. År 2010 gjordes 337 anmälningar om mord, dråp eller liknande (vållande till annans död t.ex.) i Sverige. 91 av dessa fall är konstaterade mord, dråp eller dödsmisshandel. Denna nivå har legat relativt konstant allt sedan början på 1990-talet.

6-7 stycken, kanske 8 av dessa är alltså “uppgörelser i den undre världen” som det heter på journalistslang.

Och resten? Det fattas ju några stycken.

Titta närmare på vad som hände vid en hamburger-restaurang i helgen och som Norrtälje Tidning sorgfälligt gjort kvällstidningsjournalistik av. En yngre man ger en annan yngre man en rak höger (typ). Personen som får en smäll faller illa mot disken. Mer än så behövs inte.

Om du nu ska vara rädd för mord ska du alltså vara mer rädd för din kompis som du går ut med på helgerna än för mentalsjuka galningar. Har du en våldsam läggning eller har lätt att brusa upp ska du nog vara lite orolig för att du själv kan hitta på något också.

Men det skriver inte Aftonbladet om. Säljer det inte lösnummer?

 

Uppgifterna om antalet mord är hämtade ur BRÅs rapport “Anmälda Brott – Slutlig statistik för 2010” som finns att ladda ned som PDF från BRÅs hemsida via en länk du når på följande adress: http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=4

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jo bara en liten detalj…

  1. Mattias skriver:

    Enda ”felet” med dina avslutningar är att de gör ont i nosen. Me like!

    Annars är det väl så att nyanseringar ganska generellt befaras sänka lösnummerförsäljningen. Det allra värsta är att det är inte fullständigt taget ur luften heller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s