Att gå över gränsen

En radikal är en person med bägge fötterna fast förankrade i tomma luften

Detta lär ha sagts av Theodore Roosvelt, amerikansk president 1901-1909 och farbror till Franklin D. Roosevelt, amerikansk president 1933-1945. Det är ett av mina favoritcitat och något jag ständigt återkommer till i politiska diskussioner eftersom det är så på kornet.

Den minsta gemensamma faktorn mellan det som brukar kallas kommunister (alltså Marxist-Leninister, Maoister och Stalinister), faschister, Nazister, religiösa fundamentalister oavsett religion och millitanta veganer är nämligen deras totala brist på verklighetsförankring.

Låt mig nu tillfoga en post på listan som jag tänkte skriva lite mer om.

Extrema marknadsliberaler, en av mina mer ytliga bekanta har kallat dem för Neocon, uppenbarligen en förkortning för Neo-conservative. Själv föredrar jag den svenska benämningen.

Aftonbladet har idag en kort artikel om att det liberalkonservativa nätverket Timbro föreslår sänkta lägstalöner för att råda bot på arbetslösheten. Det är ett förslag som vittnar om nära nog total brist på verklighetsförankring. Låt mig förklara varför.

Om man går in på www.lönestatistik.se får man en del intressant information, speciellt om man samkör dessa uppgifter med uppgifter som går att få tag på via www.ekonomifakta.se blir det faktiskt riktigt intressant.

Det man får fram via www.ekonomifakta.se är att en lön under 9000 kronor är att betrakta som slavlön, den vägen kommer man nämligen under vad man troligen skulle få om man får ekonomiskt bistånd (Socialbidrag) en viss månad.

Enligt www.lönestatistik.se är gruppen telefonsäljare redan nere i den nivån som lägst. Tidningsbud är rätt nära med en lägsta inrapporterade lön på 10 500 kronor. Andra yrken som också är i närheten är bilförsäljare, butiksbiträde, cafébiträde är under gränsen med 7000 kronor, ekonomiassistent, Hotellvärdinna, Hästskötare, Personlig assistent, Restaurangbiträde, servitör går under med en lägstalön på 7000 kronor och städare. Det riktigt intressanta med servitören är att det är en 20-årig man. Cafébiträdet är en 17-årig kvinna, så där kan man ha en viss fördragsamhet med den låga lönen. Lägg också märke till att jag bara tagit med de yrken där lägstalönen är under 11000 kronor och där jag får en föraning om att lönen är låg. Jag har heller inte kunnat ta med alla de som liksom jag jobbar en tid för enbart provisionslön och får ut en struntsumma. Rätt många yrken har en lägstalön på så där 13000-14000 kronor före skatt, alltså om jag räknar med en person boende i Norrtälje född 1991 (har alltså precis gått ut gymnasiet) mellan 10500 och 11100 kronor per månad. Det innebär att skillnaden i lön jämfört med socialbidrag är under 50% (socialbidrag 7500 kronor per månad +50% ger 11 250 kronor).

Om det skall kännas meningsfullt att söka jobb istället för att gå hemma och leva på bidrag ska nog inte lönerna sjunka lägre än de redan gjort med andra ord. Då blir skillnaden mot att gå på socialbidrag för liten.

Detta försvarar Timbro med att enligt lagen om tillgång och efterfrågan blir färre arbetslösa om man sänker minilönen. Mitt råd till Timbro är att resa sig från skrivbordet och gå ut och titta lite på den verkliga världen utanför, så inser ni att där är det inte så enkelt. Liberalism i all ära, men den kan också bli för radikal och tappa verklighetsförankringen.

Fast de kanske inte har fötterna fast förankrade i tomma luften trots allt. De kanske har fastnat i tuggummit som ligger kvar på golvet eftersom städaren tröttnat på den låga lönen och slutat….

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att gå över gränsen

 1. Emil Svensson skriver:

  Först och främst måste jag ju naturligtvis (som mitt petiga jag) lägga in en rättning. Neocons eller neokonservativa propagerar för en laissez faire marknad, ja. Men det gör även vanliga liberaler, libertarianer, nyliberaler, klassiskt liberala, paleokonservativa libertarianer etc. Att därför referera till ”Extrema marknadsliberaler” som neocons är helt enkelt fel. (Timbro består och har bestått av representanter från de flesta av de ovanstående.)

  Sen till själva poängen, jag tror ingen av oss vill påstå att Timbro tycker folk ska leva under vad de behöver för att klara sin existens, det de främst refererar till är ju ingångslönerna som innebär för höga trösklar för oss ungdomar samt invandrare att ta sig över. Att sen påstå att ingen klarar sig på under 11000-12000 är ju absurt då jag antar att du själv varit student precis som jag kommer vara till hösten och många tusentals andra är just nu och därmed överlever på ca 9000 i månaden.

  Vad jag undrar är snarare om du inte litar på att människor själva kan ta beslut om vad som vore en skälig ingångslön för just dom… för det är faktiskt snarare det som Timbro förespråkar, slopa fackens krav på viss ingångslön och låt individerna själva bestämma sig för vad som passar dom.

  • Markus skriver:

   Eftersom det var du använde uttrycket neocon och inte jag tackar jag för klargörandet.

   Jag tror/hoppas inte att Timbro hävdar att man ska leva under existensminimum, men det som blir konsekvensen av deras förslag är att folk kommer att göra det! Det är denna bristande insyn i konsekvensen av vad man själv föreslår som stör mig. Faktum är att det finns två sätt att tolka Timbros förslag. Antingen har man inte insett konsekvenserna av vad man själv föreslår, eller så har vi att göra med klassiska utsugare. Blindstyre eller samhällsparasit således… Tror jag föredrar det förstnämnda.

   11-12000 före skatt Emil. Alltså Sisodär 9000 efter skatt. Sedan när fick studenter så mycket pengar föresten?

   Situationen för studenter är också speciell med möjligheter till studentkorridor, relativt många som fortfarande bor hemma e.tc.

   Problemet med att ”låta marknaden bestämma själv” är att är man tillräckligt desperat tar man vad skit som helst. Det går den vägen alldeles utmärkt för okänsliga/ohederliga/snåla företagsledare att tvinga in fler och fler i fattigdom. Det är brist på denna typ av regleringar som är ett av kännetecknen för ett U-land. Detta är också vetenskapligt bevisat faktum, inte en åsikt från min sida.

   På samma sätt som jag inte vill tro att varken du eller Timbro vill att folk ska leva under existensminimum vill jag väl inte tro att någon av er vill att Sverige ska bli ett U-land. Jag hoppas jag inte har fel.

   Konsekvensanalys, konsekvensanalys! Att haspla ur sig något som låter bra i de egna leden är en sak, men man måste inse konsekvenserna av sitt eget handlande!

 2. Emil Svensson skriver:

  Men jag kan lika gärna vända precis detsamma mot dig. Är det allt för få regleringar som gör Kina till ett U-land? Eller Kuba eller Nordkorea? Var det den starka marknadsliberalismen som skapade all den misär och fattigdom som rådde i de forna socialiststaterna?

  Och var har du tagit dina vetenskapliga fakta ifrån frågar jag mig? Därför att vetenskaplig fakta säger att Hongkong har en av de starkaste ekonomierna i världen, med en bnp/capita som överstiger Sveriges och är nästan 6 ggr större än Kinas! Hongkong har också den friaste ekonomin i världen enligt wall street journal under 17 år i följd.

  Timbro säger inte heller att man skulle avskaffa krav på okej ingångslönerutan bara sänka dom så att folk som inte har kontakter eller särskilt bra kvalifikationer ges större möjlighet att slåss om arbetslplatserna.

  Trots allt ovanstående håller jag naturligtvis med dig om att en fri marknad inte är lösningen på allt… men för mycket hårda regleringar är tyvärr inte heller bra.

  Däremot vill jag fortfarande se dina källor som säger att ”Det är brist på denna typ av regleringar som är ett av kännetecknen för ett U-land” och jag vill gärna se om denna brist var där innan eller efter att det kom att klassas som u-land… (samt naturligtvis vad förutsättningarna var i landet innan… men det förstår du såklart)

 3. Markus skriver:

  Nu är det ju så att jag är socialliberal, inte socialist och absolut inte kommunist.

  De länder du nämner hämmas av för mycket regleringar. Precis som du antyder i det du skriver, lagom är bäst, även när det kommer till regleringar.

  Det är bara att konstatera att lagom är bäst.
  I det sammanhanget ska sägas att det finns ganska gott om yrken som har en ingångslön på 14-15000 kronor och i dessa yrken kan man mycket väl sänka ingångslönen med ett eller ett par tusen (gränsen för när det blir riktigt jobbigt går vid cirka 10 000 kronor före skatt).
  Av den anledningen förespråkar jag en lagstadgad minimilön på just cirka 10 000 kronor före skatt. Om facket sedan gnäller om att lettiska byggarbetare får 13 000 före skatt istället för en svensk som får 27 000 kommer de inte att få med mig eftersom det är möjligt att leva på den lägre lönen även i Sverige .

  Problemet är att Timbro aldrig sagt så jag sett det att vi ska ha lagstadgad minimilön. Det gör att de som vill det (läs: Oseriösa företagare) kan tolka detta som att det är okej att betala de yrkesgrupper jag nämnde ännu mindre. Och det blir minst sagt jobbigt. Både för dessa individer och för Timbro när de ska försvara sig.

  Ett U-land är i mångt och mycket ett land där fördelningspolitiken inte nått så långt att den håller folk borta från fattigdomsgränsen. Pengarna hamnar i privata fickor istället för att ge folk utbildning och hälsovård, fackföreningar eller liknande har inte förmåtts hålla upp lönerna tillräckligt mycket för att man ska kunna leva på en arbetarlön. Eller så har landets regimer sett till att hålla folket på mattan, som i de exempel du nämnde.
  Min främsta källa är Bonniers Konversationslexikon från 1960-talet samt tio års studier av verkligheten.

  Vetenskapliga fakta säger att Hongkong förvisso har en BNP per Capita som är vida högre än Sveriges, men det betyder inte ett vitten eftersom prisläget gör att köpkraften är obetydligt högre. Det är en av anledningarna till jag är minst sagt skeptisk till BNP som mått på välstånd (och ingalunda betrakta wall street journal som vetenskaplig källa föresten!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s