“Fel” åsikter

Kan en åsikt överhuvudtaget vara fel? Många skulle spontant säga nej, men tänker man efter så är det naturligtvis så att man kan ha fel åsikter, om de åsikter man har strider mot de värderingar man har i det samhälle man lever så blir det minst sagt problematiskt.

Låt oss för en stund bortse ifrån att sådana åsikter som gör att man bryter mot lagen orsakar problem. Det behövs nämligen ingen närmare analys eller diskution på det området.

Sedan finns det ju sådant som är olämpligt även om det inte är olagligt. Tycker man om sådana saker brukar det också leda till problem. Kanske inte för varje enskild individ, men om en grupp tycker om sådana saker brukar åtminstone delar av gruppen råka illa ut. Tyvärr är det inte ovanligt att andra dras med i fallet. Alla vi som har någon runt oss som fått bestående men eller dött efter en cykelolycka utan hjälm hör till den gruppen. Alla som har någon anhörig som fått men eller dött efter fetmarelaterade sjukdomar är en annan sådan grupp.

Hur många som fått sota för att de själva eller drabbat andra för att de satt pengar före gott omdöme i en eller annan mening går inte att räkna, delvis eftersom de blir fler för varje dag.

I den offentliga debatten är det dock fel att tycka att man ska sätta hållbar utveckling före att vi för varje år ska sätta sprätt på mer och mer pengar. Sådant gör mig deprimerad (detta innebär inte att det inte kan vara så i enskilda fall, så länge vi har inflation måste lönerna öka, och för att lönerna ska kunna öka på t.ex. ett varuhus måste omsättningen öka).

En annan intressant sak är att för att filmrecensenterna ska hylla en film måste den vara mer eller mindre obegriplig. Fast de uttrycker sig inte så. De säger att filmen måste ha djup och vara oförutsägbar. En film som är lättsam underhållning är en dålig film. Det finns enstaka undantag, som en recensent som inte gillade Mr Beans Semester eftersom det inte innehöll den slappstickhumor han förväntade sig. Blir filmen sämre av det? Jag skulle säga nej. Jag tror en film till med slappstickhumor hade blivit för enformigt.

Och då kommer vi till det där med “fel” åsikt. Det finns oerhört många främst action-filmer och skräckfilmer som är ren dynga om man bedömer manuset enligt Lasse Åbergs princip, att det som händer i början ska hänga ihop med något i mitt i filmen och med något i slutet. En annan variant är att intrigen är i simplaste laget.

Om man ska ha se en film med med hjärndöd intrig, varför då en film som handlar om den nära stående domedagen eller någon gangster som sätter en stad i skräck.

Det finns en förklaring: Att man ser att andra har det sämre så då kan man nöjt konstatera att man har det rätt bra. Låt mig först säga att i mina ögon är detta ett hemskt resonemang.

Så jag föredrar komedier.

Om man frågar recensenterna har jag då fel åsikt.

Är det bara jag som tycker det låter lite… märkligt.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till “Fel” åsikter

 1. Mattias skriver:

  Det värsta(?) är att mycket av det du beskriver handlar om att tala emot sig själv utan att förstå det.
  Exempel: Många tillväxttalibaner argumenterar sig själva ovetande för att bara svenskfödda män omkring femtio ska betraktas som arbetskraft. I så fall skulle Sverige störta som en sten i alla tillväxtjämförelser som finns. Om vi däremot låter alla (som kommer hit), plus hel- och halvhandikappade, bidra så gott var och en kan så ”tjänar” vi både social omsorg och pengar.

  • Markus skriver:

   Kommentaren är OP, min käre broder!
   Att tillväxttallibanerna i grunden är borgerliga enligt en klassisk modell som jag läst en underbar metro-kolumn om, får se om jag hittar den på nätet, alltså i praktiken stockkonservativa, blå/svarta, hur du nu vill kalla det, är förvisso förskräckligt, men inte ämnet för bloggen.

   Det jag vill få fram är just när en enda åsikt/värdering är tillåten i ett samhälle utan att det kan sägas ha juridisk grund eller vara försvarbart av sociala själ (det försvårar alltså inte umgänget med andra människor att ha andra åsikter än den enda som anses accepterad).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s