Bristande kommunikation på flera plan

Det är i mitten av nästa vecka 10 år sedan EU hade en serie toppmöten i Göteborg och en serie demonstrationer spårade ur.

Det innebär är det också är tio år sedan bilderna på den svårt skottskadade Hannes Westberg kablades ut över världen. Första intervjun med honom jag såg, då bara ett par månader efter kravallerna, missade han det här med första intrycket totalt kan jag säga. Jag fick intryck av en rättshaverist vem som helst.

Med artiklarna i dagens svenska dagblad börjar bilden klarna och ett par saker går att säga så här efteråt om Göteborgskravallerna och hur det kunde bli så fel.

 • Polisens strategi var främst att skilja ut gatudemonstranter från övrig allmänhet för att skydda den senare gruppen. Sedan fick gatudemonstranterna göra upp för sig själva. En hållning det går att ha viss skepcis mot, för att uttrycka sig milt, men heller inte utan poänger.
 • Hannes Westberg träffades av två eller tre skott högt upp i magen. Lever, ena mjälten, ena njuren och kroppspulsådern fick alla allvarliga skador. Mycket riktigt svävade han mellan liv och död de första dygnen på sjukhus. Det går däremot inte att säga om säkert hur överlevnadschanserna hade påverkats av om polisen hunnit börja med Speer Dot Gold, deras nuvarande kula, istället för helmantlad Norma som de använde vid tillfället. Kulorna ger så olika effekt på gott och ont att det inte går att säga något bestämt. Vad ni än läst i t.ex. en av milleniumböckerna eller på Flashback. Just hur mycket dynga som skrivits i våra medier i det fallet är faktiskt riktigt allvarligt, för övrigt.
 • Kommunikationen mellan poliserna var bristfällig. Det bevisas inte minst av att två personer samtidigt besköt Hannes Westberg. Jag sätter en guldpeng på att de handlade individuellt.
 • Upprinnelsen till det hela var att en grupp Nazister, som de våldsromantiker de är (det finns klara drag av våldsromantik/krigsromantik i den Nazistiska ideologin) tyckte det var en god idé att puckla på och förstöra för en grupp Reclaim-the-street-medlemmar som hade picknick i en näraliggande park. Förmodligen delvis eftersom de visste precis hur Reclaim-the-street-medlemmarna skulle reagera – slå tillbaka.
 • Ett undantag var den 19-årige Hannes Westberg som istället DAMPade ut på polisens nonchalans (se den första punkten) och började en enmansshow med stenkastning och minst en trädgren. Mot polisen! Det är liksom inte rätt sätt att säga “MEN HJÄLP OSS MOT DESSA IDIOTER DÅ!!!”. Resultatet vet vi alla.
 • Tyvärr är det ju så att polisens historia gör att man inte helt kan avskriva Hannes Westbergs misstankar om att polisen slog till hårdare mot “vänster” grupper (reclaim-the-street, attack med flera) än mot “höger” grupper (nazister med mera) därför att deras egna politiska uppfattning (polisledningen nu, inte enskilda poliser) ligger lite för nära nazisterna egentligen. Detta är extra olyckligt eftersom senare års kartläggning visar att det är nazisterna som begår de grövsta brotten av dessa två (därmed inte sagt att vänsteraktivisterna är några söndagsskolegossar, långt därifrån!).
 • Att insatsen mot Shillska gymnasiet gick till som den gjorde berodde på att man hade kallat in Nationella Insatsstyrkan för att leta reda på några hulliganer nere från mellaneuropa som verkligen hade fel i huvudet. Ett tips är alltså att se till att sådana stannar hemma nästa gång. Nationella Insatsstyrkan är nämligen den enda gren inom svenska polisen som är på gränsen till millitär. Jag har inga som helst problem med skildringen i dagens svenska dagbladet från en av de som blev utlagda på asfalten att han inte rörde en fena för han trodde han skulle dö om han gjorde det. Det är meningen. Med den känslan kan man nämligen vara ganska hög och polisen kan hålla chack på dig ändå. Vilket är poängen.

Det jag främst tror behöver förbättras, om det inte redan skett, är att polisens kommunikation både internt och externt måste förbättras, och ungdomar måste lära sig rätt sett att kommunicera med polisen. Det kan bli så väldigt fel annars.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bristande kommunikation på flera plan

 1. Mattias skriver:

  Förutom god kommunikation finns en till egenskap som kan vara bra.
  En realistisk uppfattning uppfattning om den kommande uppgiften.
  I efterhand har enskilda poliser kommit med mängder av klagomål på blåögda chefer.
  En av poliserna blev för övrigt komiker, flera av cheferna ansågs ha skött sig så bra att de blev befordrade.

 2. Markus skriver:

  Otack är världens lön

  Och dårarna håller ihop…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s