…som Gert Fylking sa.

Eftersom alla vet vad Gert Fylking sagt behöver jag troligen inte skriva det Blinkar

Det är lite dubbelt det här med äntligen, för det som har inträffat är i grunden väldigt sorgligt.

Men det bevisar en tes jag haft nu under en tid.

På en mycket bestämd punkt var det inte bättre förr.

Jag har under en längre tid här på bloggen påpekat att det man läser i tidningen ska tas med en nypa salt. Detta eftersom de journalister som skriver artiklarna utan att blinka nämligen ändrar på fakta när det passar dem, antingen som en del i att artikeln skrivs för en viss typ av människor (det gör i stort sett alla artiklar) och man därför beskriver sakförhållanden så det ska passa just den gruppen (vilket kallas att vinkla artikeln) eller för att man ändrar uppgifter för att det ska bli mer fart och spänning i artikeln.

Det här är inget nytt fenomen. Tvärt om.

Inte heller att journalister till exempel försöker tränga sig in hos justitieministern för att kunna skriva reportage om hur fruktansvärt illa justitieministern betett sig är i grunden ett beteende som är särskilt nytt. Även om just den situationen mig veterligen är unik.

Det som är relativt nytt är att alternativa medier spelar de konventionella medierna ett ordentligt spratt. Som när frilandsjournalisten Monica Antonsson började ana ugglor i Mossen om Maria “Mia” Eriksson och började blogga om det, vilket gav upphov till boken Mia – Sanningen om Gömda som inget stort förlag ville ge ut. Blueprint (som faktiskt gav ut den) lär inte beklaga den saken.

Nu har detta nått ett steg längre. Den legendariska brittiska tidningen News of the World tvingas nämligen lägga ned efter 168 år (?!) eftersom journalisterna på tidningen till synes utan att skämmas avlyssnat olika mobiltelefoner och vid ett tillfälle raderat meddelanden på en försvunnen flickas mobilsvar.

Detta bör räcka för att åtminstone Brittiska tidningar ska lära sig att det finns gränser för hur långt man får gå i jakten på en nyhet. Hoppas även svenska tidningar har förstått det.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s