Hur galen är Breivik?

Eller för att vara mer exakt: Är han så galen, och på ett sådant sätt, att han har rätt att bli friställd från straffansvar och dömas till sluten psykiatrisk vård?

Mitt spontana svar är nej. För att dömas till sluten psykiatrisk vård krävs nämligen att man har en så dålig verklighetsuppfattning att brotten genomförs mer eller mindre av sjukdommen. Ett sådant exempel är om någon med hörselhallucinationer kör bil och får för sig att vara förföljd och av den anledningen kör som den dåre man är. Ett annat exempel är om någon tror sig vara förföljd av en församling men hittat en person i församlingen man tror sig kunna lita på och vill rymma med. För att möjliggöra detta ordnar man ett vapen och mördar sin förtrognes fru. Vi pratar om en psykisk sjukdom som gått så djupt att det är svårt att skilja det friska från det galna, med resultat att den sjuke många gånger tror att han är frisk och världen galen. Man pratade tidigare om psykoser (som måste skiljas från psykopater som är något helt annat och ofta helt korrekt döms till fängelse).

Breivik Behrings motiv bakom att döda 68 personer på Utøya var att han ville utrota socialdemokratin i Norge (?!) eftersom han hävdar att de är landsförrädare genom att de tillåter islam i Norge!

När han således inlett sitt personliga krig mot islam med att mörda över 70 människor, ett av de absolut värsta massmorden i Europas historia, blir han naturligtvis gripen, vilken inte ens förvånar honom själv. När han sedan ska förhöras ställer han en rad krav som blir mer eller mindre faschartade. Att han vill att den socialdemokratiska regeringen avgår är begripligt, eftersom regeringen består av landsförädare enligt den perverterade världsuppfattning som råder i de högerextrema kretsar där Breivik rörde sig. Att han däremot vill att även kungahuset abdikerar och försvarsledningen avgår är mer intressant.

Det lilla jag vet om högerextrema kretsar är att de även har en stark nationalism där kungahuset och försvaret ingår. I dessa högerextrema kretsar ingår en stark aktning för försvaret och försvarets traditioner. Närmare bestämt brukar man vilja flytta just försvaret så där 100 år tillbaka i tiden.

Att därför i kampen mot islam vanhedra det norska kungahuset och inte minst den norska krigsmakten genom att bära en illa hoppkommen uniform med bas från amerikanska marinkåren låter inte särskilt smart. Detta gör nämligen Anders Behring Breivik till en landsförrädare hos alla med mer eller mindre nationalistiska sympatier eftersom han vanhedrar både norska konungen, norska försvaret och den västerländska krigsmaktens traditioner (med uniformen).

Jag måste dessutom tillstå att jag räknas till den sista gruppen trots att jag inte är mycket till nationalist. Men det lilla jag har av den varan räcker. I sin iver att jaga landsförrädare har alltså Anders Behring Breivik själv gjort sig skyldig till landsförräderi! Kan en person med åtminstone de flesta skruvar på plats i hjärnan göra något så korkat? Jag blev osäker ihop med att jag började skriva den här bloggen.

Men så kom jag på att om man räknar med att de högerextrema kretsar där Breivik rörde sig inte är nationalistiska som fastmer har konservativa “kristna” värderingar som får inte bara den svenska kristna högern (läs Kristdemokraterna) utan faktiskt till och med den amerikanska kristna högern att framstå som förhållandevis normal så kan det vara så att han är fullt frisk mentalt i den meningen vi pratar om här. Alltså fullt medveten om vad han håller på med.

Bortsett ifrån att min tro är att det ska mycket till för att Gud ska förlåta att Hans ord vantolkas på detta vidriga sätt är i så fall Behring galen, men på ett sådant ställe att man gör klokt i att låta honom stanna i det fängelse där han befinner sig så länge som Norsk lag tillåter (Norge har inte livstidsstraff).

Detta inlägg har som bas några av Aftonbladets artiklar i fallet. Jag vet att det är riskabelt att lita på denna tidning, men jag tar risken.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur galen är Breivik?

  1. Mattias skriver:

    Psykiatriprofessorn Lars Lidberg (som tyvärr är död numera) sade en gång att ett av de största hindren i hans yrkesutövning är att man enligt lag måste vara ”fullständigt från vettet” för att få rättspsykiatrisk vård.
    Med tanke på vad som har sagts under den senaste veckan om Anders Behring-Breiviks verklighetsuppfattning undrar man om inte grundfrågan besvarar sig själv. Dessutom finns tecken som tyder på att han skulle få ganska rejält med stryk i fängelse – just på grund av det som nämns i styckena om nationalister.

  2. Ping: Även solen har sina fläckar eller Ett oväntat besked | Min återupplivade blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s