JAG ÄR ARG!!!

Och Jo då, jag kan säga det två gånger. JAG ÄR ARG!

Man skulle nämligen kunna tro att den nuvarande regeringen/kommunledningen går in för att göra ungdomar hemlösa. Nu är frågan vad vi gjort för att förtjäna detta och därmed kommer konspirationsteorierna som ett brev på posten och ganska snart inser man det är nog inte så att regeringen/kommunledningen (vi har alliansmajoritet i kommunen också, för er som inte bor här) går in för att göra ungdomar hemlösa.

Låt mig återkomma till vad som då kan vara orsaken och låt mig först förklara varför man skulle kunna tro att Alliansregeringen går in för att göra ungdomar hemlösa.

Grejen är alltså den här. Ingångslönen för ganska många yrken idag ligger runt 14-15000 kronor före skatt. Det ger en nettolön på lite drygt 11 000 kronor. Det är en rätt bra lön för en ensamstående person. Låt säga att man har boendekostnader (hyra, avgift till eventuell bostadsrättsförening, avbetalning på lån eller liknande) på 5 000 kronor. Då har man 6 000 kronor kvar till mat, nöjen, resor med mera. Det kommer man ganska långt på. Socialbidragsnormen ligger på cirka 3500 kronor för dessa behov.

Utifrån denna beräkning (och inte minst marginalen på slutet) har vissa, bland annat representanter för nätverket Timbro och representanter för CUF, kommit fram till att ett sätt att sänka den oerhörda arbetslösheten bland ungdomar är att sänka ingångslönerna. Låt säga ned till 13500 kronor i ett första steg. Då får man ut cirka 10500 kronor. Fortfarande borde man då kunna klara sig ganska bra på dessa pengar. Så det låter ju vettigt.

MEN

Samtidigt med detta har man observerat att hushållen lånar lite väl mycket, inte minst till sina bostäder. Av den anledningen ger man bankerna direktiv (tvingande direktiv, var vänliga notera detta!) att man måste ha minst 9000 över efter att de direkta boende kostnaderna, alltså de jag nämnde ovan, är betalda. Enligt dessa tvingande direktiv måste man alltså ha en inkomst efter skatt på minst 14 000 kronor. Efter skatt alltså. Det blir så där 18500 kronor i månaden före skatt. Alltså kan ingen yngre person som inte gjort karriär mer eller mindre skaffa bostadsrätt eller villa. Om man nu inte är några stycken som delar på en lägenhet, men det kan ju bli marigt av andra anledningar.

Alltså, dessa båda regler gör att man måste se till att det finns små lägenheter att hyra, för det är ju det enda alternativet som återstår för dessa ungdomar. Norrtälje kommun har cirka 50 000 invånare och att det således finns cirka 1 000 personer i denna situation låter inte som någon dålig gissning. Hur många lägenheter verkar då byggas för aktuell grupp.

En titt på Roslagsbostäders hemsida visar uppskattningsvis 30 stycken.

Men det kanske finns sedan förut? Jag räknar igenom Roslagsbostäders hemsida och kommer fram till att det finns 227 + 123 lägenheter. De sista lägenheterna ligger i Hallstavik, något jag tänkte återkomma till.

Dessa 350 lägenheter ska nu inte bara komma lågavlönade ungdomar till del utan ska även räcka för att erbjuda de som behöver det övernattningslägenheter, lägenheter för ensamstående pensionärer och sjukpensionerade någonstans att bo. 350 lägenheter ska alltså räcka till så där 3 000 personer. Vad gör nu Roslagsbostäder med moderata riksdagsledamoten Göran Petersson i spetsen. Bygger ettor så ögonen går i kors?

Nej. Man säljer ut lägenheter i inte minst Rimbo och även det bestånd man har haft i Älmsta. Bestånden i Hallstavik är förvisso kvar, men Hallstavik är en bruksort på dekis (även om det varit värre än det är idag) med dåliga busskommunikationer och intresseväckande hög andel socialfall i befolkningen. Hit vill inte många ungdomar flytta. Och rätt gissat, inte jag heller. Just de dåliga kommunikationerna är nog så viktiga för ungdomar som inte har bil.

Nu bygger för all del Roslagsbostäder lite nytt också. Cirka 80 lägenheter kommer att bli klara under 2011. 1or, 2or, 3or och 4or ungefär jämnt fördelat. Med lite god vilja kan vi räkna med 2orna i detta. 1orna och 2orna är tillsammans cirka 30 lägenheter.

Då är det alltså 380 lägenheter, varav 120 ligger i råtthålet Hallstavik, som ska räcka till 3000 personer. Och här höjer man knappt ett finger för att förändra situationen. Och närmare Stockholm är situationen ännu värre, för här ombildas lägenheter till bostadsrätter för fulla muggar.

Man uppmuntrar alltså ombildande till bostadsrätter (okej, mest för ett par år sedan) samtidigt som man gör det omöjligt för en ganska stor del av befolkningen att bo i dessa bostadsrätter. Då är det lätt att tro att man vill göra ungdomar hemlösa.

Det troliga är att ena handen inte har koll på vad den andra gör? Men måste man vara blind och döv i mer än 5 år (utvecklingen började nämligen redan innan Alliansregeringen tillträdde 2006) för den sakens skull?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till JAG ÄR ARG!!!

  1. Ping: Saker som går fort och saker som går långsamt | Min återupplivade blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s