Prins John-skatt

Sverige har sedan ett antal år ett utjämningssystem mellan olika kommuner och landsting som kallas för Robin Hood-skatt. Det här systemet har inte varit riktigt bra utformat med resultat att stora landsting med rörig och, som en naturlig konsekvens av rörigheten, dålig ekonomi har fått betala till mindre landsting med bra ekonomi. Bland annat. Stockholms läns landsting fick till exempel betala till minst ett landsting uppe i Norra Norrland trots att Stockholms läns landsting har dålig balans i ekonomin och minst ett landsting i norra Norrland desto bättre. Det var några år sedan jag hade koll på just den aspekten.

Men numera har Alliansregeringen sett till att vi har ett par exempel på Prins John-skatt. Alltså att ta från de fattiga för att ge till de rika.

Låt mig först ta det tydligaste exemplet: Vad som händer med skatten när man av någon anledning inte längre jobbar utan måste leva på bidrag. Denna gång ska jag inte uppehålla mig vid att det helt enkelt blivit svårare att få bidrag utan det faktum att skattesystemet, så som det idag är utformat, faktiskt förstärker fallet. Det är här Prins John-skatten kommer in.

Om man t.ex. tänker sig en person bosatt i Norrtälje född 1975 (vilket jag inte är) som tjänar 18 500 kronor i månaden på förvärvsarbete så betalar den personen 4234 kronor i skatt. Skulle denna person bli arbetslös hamnar A-kassan om jag minns procent nivåerna rätt på 14 800 kronor i månaden. Denna person måste då betala 4724 kronor i skatt varje månad på A-kassan och inkomsten sjunker alltså med 4 191 kronor trots att inkomsten bara sjunkit med 3 700 kronor i månaden. Var hamnar då resten av pengarna?
Hos Skatteverket.

Prins John-skatten blir dessutom större än de 491 kronor man kan tro från början. Hade nämligen vår person A istället bytt ned sig i karriären hade skatten på den nya lägre inkomsten blivit 3 100 kronor. Det handlar alltså om närmare en tusenlapp varje månad!

Detta är ett klockrent exempel på Prins Johnskatt. När inkomsten sjunker så stiger skatten i kronor räknat. I procent blir skillnaden ännu tydligare. Skatten stiger från 22,3 procent till 32,0 procent.

Nu till ett lite mer subtilt form av Prins Johnskatt. Beskattningen av våra bostäder och skötseln av den. Villaägare har en fast avgift, låt kalla den ägandeavgift, på sin bostad och dessutom kan i stort sett alla tillfällen när man tar hand om huset räknas in under ROT eller RUT avdrag. Det enda som inte räknas är det du gör själv. Det brukar å andra sidan bli en hel del men i alla fall.

Näst bäst lottade är bostadsrätter. Allt man gör med den egna lägenheten kan räknas in under antingen RUT eller ROT. Däremot får bostadsrättsföreningen inte göra några avdrag för deras underhåll, som städning av trapphusen eller asfaltering av innergårdar. De betalar inte heller någon fastighetsskatt.

Sedan har vi hyresrätter. Hyresvärden får inte göra några som helst avdrag för varken underhåll av bostäderna eller städning av gemensamma utrymmen. Och hyresvärdarna betalar fastighetsskatt! Den bostadsmodell som har överlägset högst andel socialgrupp 3 (låginkomsttagare med eller utan arbete) är den enda bostadsmodell som belastas med fastighetsskatt. Dessutom blir ju frånvaron av ROT-avdrag i praktiken en skatt. Inte minst eftersom hyresvärden har skyldighet att hålla en viss nivå på lägenheten.

Vem betalar då denna skatt? Ser hyresvärdarna det som socialt arbete och bjuder på det. Sällan. Det står på hyresavin. Och är naturligtvis en anledning till att det inte byggs mer lägenheter. Eftersom kunderna nu är väldigt priskänsliga av ovan nämnda anledning.

Totalt är alltså skattetrycket mer än 10 procent högre på en familj med en arbetslös och en sjukskriven vuxen som bor i hyresrätt än två förvärvsarbetande vuxna som bor i villa. Om dessa personer skulle maxa RUT/ROT-avdragen ett år handlar det skulle jag tro om mer än 20 procent högre skattetryck.

Låter väl rättvist?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s