En ovanlig poäng med att tvätta håret…

När jag kollar igenom Aftonbladets hemsida för första gången denna dag fastnar jag för den här artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13491938.ab som handlar om 12-åriga Amanda som blixten slog ned i 2 gånger under samma oväder. Hon stod nämligen i duschen och blixten slog ned i närheten två gånger på typ fem minuter.

Hon blev naturligtvis både rädd och chockad och det är inte att undra över efter en sådan upplevelse!

Men hon hade samtidigt en osannolik tur! Spänningen från en åskblixt ligger på så där 20-50 miljoner Volt och strömmen på 20-30 tusen Ampere. Det innebär en effekt någonstans mellan 400 miljarder och 1,5 miljarder Watt. Det är tillräckligt för att förvandla ett par tre människor som råkar befinna sig i vägen till välstekt biff. En direktträff från en blixt har till exempel vid ett tidigare tillfälle dödat ett tjugotal kor i närheten av där jag då bodde. Då pratar vi en blixt. Amanda klarade två blixtar med en domnad arm.

Hur är nu detta möjligt? Hade hon bara tur eller finns det någon vetenskaplig förklaring bakom?

Det finns en förklaring. Den enkla förklaringen är att hon tvättade håret. Inte hela kroppen. Strömmen i blixten följde alltså med vattnet som alltså tog i håret, genom duschslangen och dessutom antagligen den arm hon hade inkörd i håret.

Därmed inte sagt att jag inte håller med experten i artikeln. Duscha aldrig under ett åskväder! Men om ni gör det (exempelvis för att ovädret kommer väldigt plötsligt så ni inte hinner avsluta duschen medan det är relativt lugnt) så hoppas jag ni har turen med er. Diska är för övrigt inte heller att rekommendera precis som står i artikeln, om man inte är onaturligt noga med att inte använda rinnande vatten utan har tappat upp i diskhoarna. Problemet kommer då när man diskat klart och ska skölja bort lödret med mera. Nej, diska inte under åskväder!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En ovanlig poäng med att tvätta håret…

  1. Mattias skriver:

    Rent allmänt är el och vatten en erkänt dålig kombo.
    Sedan får man väl anta att håret blev blixtrande rent…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s