Vad sa Mijailovic?

Under veckan har det släppts uppgifter om att Mijailo Mijailovic i en intervju med Expressen uppget att allt prat om att röster skulle ha fått honom att mörda dåvarande utrikesminister Anna Lindh bara var något han sa till polisen för att lura dem. I själva verket så drevs han av ett djupt politikerhat och hade mycket väl kunnat mörda Lars Leijonborg dagen innan om han haft kniv på sig den dagen, vilket han inte hade.

Det finns emellertid ett par frågetecken kring den här storyn.

  • Varför skulle han ha hittat på uppgifterna om rösterna, samtidigt som han själv vad jag minns ville ha fängelse och inte sluten psykiatrisk vård (eftersom mentalsjuka har ännu sämre status i Serbien än här i Sverige nämligen)?
  • Hur visste han att Anna Lindh skulle handla på NK? Skulle det, om man tänker sig ett planerat dåd, inte vara smartare att ge sig på en person man visste skulle finnas på plats i så fall (Lars Leijonborg)?
  • Om jag minns rätt från vad som sagts och vad jag nu kan hitta på Wikipedia hade Anna Lindh allvarliga skador i bröstet, armarna och buken. Levern var skadad liksom många blodkärl. Mijailovic måste alltså ha huggit närmast maniskt minst ett tiotal gånger mot henne. Är det ett agerande som tyder på att han var mentalt frisk?
  • Idén med den mentalt mycket välstrukturerade mördaren som nästan lyckades lura svensk polis stämmer mycket väl överens med den, antagligen lågutbildade, person med liten förmåga till kritisk granskning av journalistik och stor förmåga att förfasas över allt hemskt som står i tidningen som kan sägas vara expressens typläsare. Nästan för bra…

Kan Expressen vara så enastående fräcka att de hittar på intervju-svar är då frågan. Ja, med tanke på vad de hittat på tidigare (en inställd teatersäsong på grund av besök på torken, en koppling till KGB och kanske en följebil till en mördare) så ser jag det inte som helt omöjligt att de är så fräcka.

Däremot sväljer så väl SR Ekot som Svenska Dagbladet, två annars pålitliga nyhetsmedia, av allt att döma uppgifterna rakt av. En av många nackdelar med det jag kallar mainstream-journalistik.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s