Väntat men tråkigt

Den art människa som vi nu levande människor tillhör, Homo Sapiens-Sapiens, är ungefär 100 000 år gammal. Under 90 000 av dessa år var vi nomader som saknade fasta boplatser vars huvudsakliga kost bestod av frukter och ätbara rötter. Visst jagades det under den här perioden och kanske någon gång i månaden kunde en grupp, flock, vad ni nu vill kalla dem, dela på en hjort eller något ditåt. Om vi säger att en grupp människor var 20-30 personer i genomsnitt och att varje hjort/rådjur bar på ungefär så många kilo kött så innebär det att man åt så där 1 kg kött i månaden eller 30 gram om dagen. Och större än så var förmodligen inte jaktlyckan. Eftersom en människa måste sätt i sig så där ett ½ till 1 kg mat om dagen inser var och en att det animaliska inslaget i maten inte var särskilt stort.

Detta är de historiska bakgrunden till att jag inte alls tror att det är en dålig idé med en eller två vegetariska dagar per vecka, till exempel i linje med projektet “köttfri måndag”, eller meatfree monday, som det föga överraskande heter “over there”. Jag är dessutom en varm anhängare av principen “lagom är bäst” när det kommer till det animaliska inslaget i maten. Alltså äter jag alltid 90-gramshamburgare när jag äter hamburgare t.ex.

Men åter till historien. Som en naturlig följd av detta är till exempel hela vår matspjälkning (det heter matspjälkning och inte matsmältning, jag har inte skrivit fel) inriktad på att vi ska hämta vår energi från i huvudsak stärkelse och socker. För att kunna bryta ned så hård stärkelse som möjligt innehåller redan saliven ett enzym för att påbörja nedbrytningen. Den vägen klarar vi att bryta ned även den långa stärkelsen i råa morötter, rotselleri och liknande.

På basis av detta ska vår kost bestå av mycket animaliskt protein och mycket fett och absolut inga rotfrukter!!! Det låter väl logiskt och bra?

Nej, mot denna bakgrund har jag varit minst sagt skeptisk till LCHF-dieten (LCHF=Low Carb High Fat). Inte minst i dess mer extrema former. “Fettdoktorn” kommer bland annat med det häpnadsväckande påståendet att den ingrediens som är allra bäst för att stabilisera vätskenivån under matspjälkningen, cellulosa eller fibrer, “irriterar” tarmen och bör undvikas!

Jag kan gå med på att åtminstone vissa som har viktproblem behöver äta procentuellt mindre kolhydrater, eftersom de nämligen vräker i sig nämnda näringsämne och om man äter stora mängder pasta t.ex. så blir man med tiden rätt fet. Men då ska man komma ihåg att de ska äta mindre totalt sett. Att ersätta pastan med bra mycket blodig biff är inte en bra idé. Snarare tvärt om. Hög konsumtion kött kan till exempel leda till njurproblem.

Och då har jag ändå inte berört miljöaspekten som är nog så viktig. Koldioxidutsläppet från rotfrukter ligger på som mest cirka 3 hekto per kilo rotfrukt. Samma siffra för nötkött ligger mellan 60 och 70 gånger högre, bara som ett exempel.

Nu presenteras uppgifter om att LCHF-dieten föga förvånande mycket väl kan vara ganska ordentligt sponsrad av inte minst amerikanska köttindustrin.

Ni kan läsa mer om detta på följande länk:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13544514.ab

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s