Nämndemän och jurister är också människor

Det låter kanske inte som ett särskilt nyskapande påstående. Inga nyheter direkt om man säger så. Det hindrar inte att det tål att upprepas appropå den senaste veckans händelser i västra götalands egen tvål-opera.

(Medierapporteringen om) SAAB Automobile AB.

Saab har ju av Västra Götalands Hovrätt beviljats rekonstruktion. Något som Tingsrätten nekade till. Varför beviljades rekonstruktionen av Hovrätten men inte av Tingsrätten. Något kan mycket väl ligga i det som sagts officiellt att Saab helt enkelt gjort en fylligare och bättre ansökan till Hovrätten. Dessutom finns en förklaring som rent ut sagt aldrig i helvete kommer att stå i tidningen.

Med tanke på vad jag skrivit på min tidigare blogg om alla dumheter som skrivits om Saab under de år de varit på obestånd och vad som stått om rapporteringen på lite ovanligare ställen som Second Opinion finns det stjäl att anta att förklaringen är synnerligen enkel. Second opinion har förövrigt skrivit två artiklar. Först den här där en expert på handelshögskolan i Göteborg får ge sin syn på intervjuerna, sedan en kompletterande artikel med samma tema.

Den enkla förklaringen är att nämndemännen i Tingsrätten, som ju inte är jurister, helt enkelt lyssnade mer på medias svartmålande dynga än tittade i pappren de hade framför sig respektive i lagboken. Juristerna i hovrätten är betydligt mer vana att skärma av media och kom med ett annat beslut. Huruvida Saab, i det fruktansvärt dåliga läge företaget befinner sig ekonomiskt, är färdigt för rekonstruktion eller konkurs är dock ingen lätt fråga, där av den skiljaktiga nämndemannen. Och tingsrätten som ju faktiskt inte var mer mediepåverkad än att de behövde ett par dygn.

Men medieskriverierna är, skulle jag tro, en viktig del i att Saab fortfarande befinner sig det knepiga läge det gör. Låt oss hoppas det vänder och det snart!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nämndemän och jurister är också människor

  1. Mattias skriver:

    Tyvärr är din hypotes om tingsrättens väg till beslut inte alls osannolik, de är legendariska för beslutens ojämna kvalitet.
    Det allra värsta är att kvaliteten på domarna i vissa tingsrätter varierar mellan låg och ännu lägre.
    Om det är bra för till exempel ett företag i akut kris? Nja, jag är skeptisk…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s