Ett inlägg om storlekens betydelse

Storlekens betydelse på kamera-chip alltså, om ni nu trodde något annat Blinkar

Detta är nämligen den snudd på barnsligt enkla förklaringen till att mobilkameror aldrig kommer att kunna konkurrera fullt ut med en ren digitalkamera.

Ju mindre en kamera är desto svårare är den att få bra. Detta på grund av två olika faktorer varav en är oerhört enkel att räkna ut, den andra något knepigare. Låt oss ta den enkla först. Ett kamerachip, vanligen ett så kallat CMOS-chip men kan också vara ett så kallat CCD om man vill göra kameran extremt billig, blir naturligtvis knepigare och knepigare att tillverka ju mindre man ska göra det. Samsungs nya mobil Galaxy S Plus har till exempel gissningsvis en sensor, troligen en CMOS, som har en area på 12-15 kvadratmillimeter på vilket 5 miljoner bildpunkter ska in. Denna är naturligtvis svårare att tillverka än bildsensorn på min och min brors digitala systemkamera där 12 miljoner bildpunkter kan breda ut sig på dryga 340 kvadratmillimeter. Detta kan i och för sig kompenseras med att mobilen helt enkelt betingar ett högre pris. Ledsen, men mobilen (inklusive allt annat som kostar pengar på en mobil) kostar ungefär hälften så mycket. Däremot är vår kamera teknologiskt tre år gammal (vi köpte den för 2½ år sedan). Mig skulle det dock förvåna om det kompenserar helt och hållet för skillnaderna.

Här kommer nämligen ytterligare en sak in i bilden. Optiken. Grejen är att om man har ett objektiv med fast optik (och det har nästan alltid mobilkameror, vilket de gör rätt i) så brukar det vara lämpligt att objektivets brännvidd är cirka 70% av bildchipets diagonal. Det innebär att systemkameran skulle ha ett 19mm objektiv. Den har ett 18-55 mm objektiv, så jag och Canon har tänkt ganska lika. Och ovan nämnda mobil behöver ha ett objektiv med en brännvidd på cirka 4mm.

I andra sammanhang än kameror pratar man om dioptrier. Jag har till exempel styrkan
–3,5 dioptrier på mina glasögon. Om jag lite snabbt översätter objektiven till dioptrier tror jag det ska börja klarna vad jag är ute efter. Systemkamerans objektiv får då som av en händelse (fast det är en slump) en styrka på 18 till 55 dioptrier. Mobilkamerans objektiv behöver vara på 250 dioptrier!

Som alla som någon gång tittat på läsglasögon på ÖoB eller liknande ställen vet så innebär högre dioptrisiffra starkare glas. Och alla som någon gång försökt läsa något genom ett förstorningsglas vet att skärpan i kanterna är ska vi säga inte helt hundraprocentig. Optiken blir alltså knepig på mobilkameran, och inte blir det bättre av att allt måste vara så litet, inte minst platt, som möjligt.

Alltså kommer mobilkameran aldrig att kunna konkurrera med mobilkameran. Om man inte jämför en mycket dyr mobil med en mycket billig digitalkamera. För visst har mobilkamerorna blivit så bra att de för de allra flesta funkar till vardags.

Men vill man verkligen ha bra bilder är det separat kamera, och helst en för runt tusenlappen eller dyrare, som gäller.

Helt enkelt för att storleken har betydelse Blinkar

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s