En visionär är död

Jag har aldrig varit något Apple-fan. Det hindrar inte att det är Apples förtjänst att det grafiska användargränssnitt jag använder på datorn jag just använder förmodligen inte skulle ha fungerat ens hälften så bra om det inte vore för Apple.
Det hindrar inte att det faktum att nästan alla enheter jag använder till min dator; tangentbord, mus, webbkamera och högtalare är av typen Plug-n-Play, vilket nästan helt säkert är Apples förtjänst.

Jag är inte heller odelat förtjust i den hype som blivit kring iPod och iPhone. Däremot anser jag MacBookAir med bred marginal är den bästa mini-laptopen som finns på marknaden, väsensskilld ifråga om kvalité och prestanda från alla “netbooks”. Det hindrar inte att om man undantar iPhones känslighet för tappskador har så väl laptops som musikspelare med eller utan radioantenn (iPod/iPhone) har snudd på skottsäker kvalité. Antalet problemexemplar är försvinnande litet.

Den inte minst ekonomiska succé som dessa varor gett Apple kan med största sannolikhet knytas till en enda person. Steve Jobs. Idag på morgonen fick vi beskedet att Steve Jobs är död. Steve Jobs dog lugnt och stilla i kretsen av de närmaste sent igår kväll, om jag förstår saken rätt.

Det är ett lugnt och värdigt slut för en person som få andra påverkat datorvärlden under mer än 3 decenier. Faktum är att jag sätter honom högre än Bill Gates. Varför?

Jo, Bill Gates gjorde för all del det textbaserade operativsystemen enklare att jobba med genom introduktionen av DOS som var en nödvändig del i att Persondatorn, PCn, skulle kunna saluföras till gemene man.

Steve Jobs och hans Apple gjorde något betydligt mer radikalt. Med sin dator Macintosh gav de fingret åt det textbaserade operativsystemen och introducerade det grafiska användargränssnittet och 1985 lanserade man tillsammans med programvaruföretaget Aldus teknologin WYSIWYG, What You See Is What You Get, alltså teknologin att du ser på skärmen hur det ser ut på skärmen. Så sent som 1992 kom jag i kontakt med PC-datorer där man ställde in vilket typsnitt man skulle ha på skrivaren istället för i datorn, och alltså inte visste hur det såg ut på pappret förrän man hade utskriften i sin hand. Med Wysiwyg kom också förmågan att layouta dokument sittande vid datorn med bildsättning och allt, så kallad Desktop Publishing, ibland förkortat DTP).

Hade det inte varit för Steve Jobs och hans Apple hade inte Microsoft ens försökt sig på Windows så tidigt som 1985. Det kanske inte är så mycket att fira, eftersom det var först med Windows 3.1 från 1992 som Microsoft verkligen fick stil på musen. Men ändå.

Hade Microsoft lanserat de första försöken till Plug-n-play 1995 om det inte vore för Apple? Knappast. 9 år efter Apple (Macintosh har alltid varit Plug-n-play, främst för Apples egna tillbehör) förvisso, men ändå.

Även om jag inte tillhör skaran som snudd på tillbad Steve Jobs fram till hans död igår kväll är det helt klart att Jobs var en visionär som uträttat en hel del (både bra och dåligt, men det är de bra sakerna jag tänker på nu) under sitt, ganska korta, liv.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En visionär är död

  1. Mattias skriver:

    Steve Jobs ska ha ganska mycket av äran för att vi idag lever med datorer, före Macintosh liknade datortekniken mest en sekt av något slag.
    På just den punkten gjorde han ett par hyfsade misstag (ex Apples tillverkningsmonopol), men man kan ändå inte ta ifrån honom den principiella skillnaden mellan Macintosh och dåvarande DOS.
    Windows ’95 var för övrigt nästan en plankning av Mac, och lever till ganska stor del kvar än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s