IKEAS hjärnsläpp, del 2.

Igår skrev jag om vådan av att inte locka till sig unga köpare.

Nu är det så att det är snäppet värre än vad jag beskrev under gårdagen just när vi pratar om IKEA och tilltaget att avskaffa Startboxen Tillaga.

Grejen är ju nämligen att vi pratar inte om att nylansera en produkt. Absolut inte. Vi pratar om att putsa upp en produkt som är väletablerad sedan decennier och som faktiskt är en av IKEAs mest kända produkter tillsammans med till exempel Bokhyllan BILLY.

Ni som funderar på att flytta hemifrån kan ju pröva med att under en släktträff beröra svårigheten med att veta vad man ska köpa in till köket. Om du har tio personer runt dig kommer garanterat en eller två att säga:

Men IKEA har väl något kit som är en rätt bra start i alla fall…

Japp, IKEA har ett kit, det heter Startbox Plus och består av en servis, ett sexpack muggar, ett besticksett, ett sexpack vinglas och ett sexpack vanliga dricksglas.

Däremot har man tagit bort den andra startboxen, den som innehöll 5 förvaringsburkar, 2 grytunderlägg i kork, 1 måttsats, 2 brödknivar i olika storlekar, 1 rivjärn, 2 skärbrädor i olika storlekar, 1 stekspade i plast, 1 stor plastgaffel, 1 stor plastsked, 1 spaghettislev, 1 visp, 1 slev, 1 timer, 1 vitlökspress, 1 konservöppnare, 1 potatisskalare, 1 korkskruv, 3 saxar i olika storlekar, 1 3-liters kastrull med lock, 1 2-liters kastrull med lock, 1 stekpanna i teflon 28 cm, 1 durkslag, 1 0,6 liters bringare utan lock, 1 rektangulär ugnsform, 1 oval ugnsform, 3 vispskålar med lock i olika storlekar.

Här kan man ju tänka sig att modifiera det hela litet grand. Nöja sig med en brödkniv och komplettera med en allkniv, gå ned en storlek på kastruller och stekpanna, nöja sig med en vispskål och istället komplettera det hela med en plasttång/plastpincepp och låta bringaren utan lock bli 1 liter. Korkskruven kan man ju fundera på också.

Men hur tänkte man när man behöll den övre startboxen, som blir överflödig om man vid något tillfälle fått ett besticksett i julklapp eller några glas i julklapp/födelsedagspresent eller köpt koppar på någon rea. Men man lade ned den nedre betydligt mer komplicerade startboxen, som enligt mitt sätt att se på saken hade en betydligt tydligare USP (Unique Selling Point).

Sedan slutade man inte med det utan spred dessutom ut de produkter som fanns i denna startbox i trälårar som man sprider i hela varuhuset istället för att ha det samlat på en avdelning som alla andra gör. Kanske för att inbjuda till spontaninköp.

Nu är jag för all del bara en enkel hantlangare på ett varuhus utan något som helst ledningsansvar eller ansvar för strukturbeslut eller liknande, men jag måste ju ändå fråga:

Hur var tanken med att göra på detta vis? Det låter ju helt ärligt som att någon inte orkade sätta sig och modernisera denna startbox utan strök den istället för att man var lat. Snålheten har bedragit visheten många gånger, har det hänt igen månne?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s