Lång näsa?

Vi ska vänta med att jubla tills det största frågetecknet är utklarat, nämligen godkännandet från kinesiska myndigheter, men med dagens besked ser det äntligen lite ljusare ut för Saab, vilket sannerligen är goda nyheter.

Jag misstänker dock att det finns ett antal personer, oklart hur många, på GM som just nu sitter och biter på naglarna och hoppas på ett nej från kinesiska myndigheter. Det har nämligen varit ganska tydligt att GM vill lägga ned Saab. Man kan fråga sig varför, men det finns två förklaringar jag kan komma på, som jag ska återkomma till längre ned i bloggen. Jag hade hoppats att en av dessa förklaringar hade varit väldigt otrolig, men tyvärr är den inte det.

Det vi vet är följande:

 • När GM köpte halva Saab 1990 sade man i ett uttalande jag sett efteråt att Saab hade en kompetens man säkert skulle kunna dra nytta av. Däremot sa man i samma inslag mig veterligen inget om att man ville göra Saab lönsamt. Värt att notera. (SVTs arkiv, repriserat i rapport, tror det var i december 2009)
 • Koenigsegg Group lämnade förhandlingarna om att överta Saab eftersom förhandlingarna med GM drog ut på tiden. Naturligtvis framförde man inte anklagelser om maskning från GMs sida (man gör inte gärna det) men man har inte heller uttryckligen dementerat sådana anklagelser. (intervju med Christian von Coenigsegg i Skavlan, hösten 2009)
 • Vid den första rekonstruktionen skulle Saab som bolag helt separeras från GM, därefter skulle man hitta nya ägare, eftersom GM inte ville behålla Saab. Det finns uppgifter om att separeringen skedde mer eller mindre på direkt order från Amerikanska staten, som i praktiken äger GM. (osäker på källa)
 • GM anklagades vid ett tillfälle, 2008 vill jag minnas att det var, för att helt enkelt sno Saabs intäkter från Nordamerikaförsäljningen. (Aftonbladet debatt, rätt säker på att det var sommaren 2008)
 • GM har bland annat i kommentarer kring Saab-artiklar på www.automotorsport.se anklagats för att plundra Saab på pengar genom att överdebitera bland annat drivlinor och IT-tjänster.
 • GM ville hela tiden lägga ned Saab, men hindrades av Saab entusiaster världen över och inte minst av Jan-Åke Jonsson, JÅJ kallad, tidigare vd för Saab Automobile. (Jonas Fröbergs bok om Saab-affären, citerad i Svenska Dagbladet där Fröberg arbetar).
 • GM är en av de intressenter som fick vara med och bestämma när ägaraspiranter valdes ut i samband med den första rekonstruktionen 2009.

Har GM efter att ha plundrat Saab i många många år velat få Saab likviderat i samband med en konkurs för att den vägen säkerställa att bokföring och liknande inte blir offentlig handling så som det blir med ett självständigt Saab? Spontant skulle man väl inte anklaga ett så stort företag för det beteendet, men med tanke på vad jag skrivit ovan kan man inte räkna ut den möjligheten.

Till detta kommer alla som är drabbade av det Saab-hat man som Saab-entusiast märker av rätt snart och som sitter på näringsdepartementet (inte ministrarna alltså, utan tjänstemännen) som också får se den lilla “omöjliga” tillverkaren överleva. En numera avtackad näringsminister som fått mycket skit, men också erkänt att hon ibland pratat först och tänkt sedan som tillsammans med Sveriges finansminister har kunnat sitta i EiBs styrelse ena dagen och sedan i Svenska regeringen andra dagen och inte lossas om vad de fick höra första dagen.

För att inte snacka om alla som pratat skit på Internetforum genom hela denna affär. Inte minst alla journalister som bestämt sig för att helägda dotterbolag i ett fall har helt oantastliga siffror i bokslutet när alla vet att rörelseresultaten från dotterbolag ska tas med en stor nypa salt. Även när bolaget heter Saab och har rykte om sig att vara en förlustmaskin.

Jag unnar er verkligen en riktigt lång näsa och ordentligt söndertuggade naglar (i fallet med de medarbetare på GM som tagit initiativet till bokföringsbrott eller bra nära och blir oroliga för att det ska komma i dagen), det gör jag verkligen.

Det kan ju förstås också vara så att anledningen till att GM absolut ville lägga ned Saab var att man inte vill se någon annan lyckas med vad man själv misslyckats med.

Låt oss hoppas att det är så och låt oss hoppas på ett ja från de kinesiska myndigheterna den 15 november som senast.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lång näsa?

 1. Mattias skriver:

  Jag delar din optimism, av flera skäl.
  Samtidigt finns ett minst lika stort aber som de kinesiska myndigheterna.
  EIB.
  Med tanke på diskussionerna om EFSF kommer de troligen inte att säga nej, men vänta med svaret så länge som möjligt, och det ger ju många gånger samma effekt.
  För övrigt är det, som du mycket riktigt nämner, intresseväckande många svenskar i ledningen för just EIB.

 2. Emil Svensson skriver:

  Är det bara jag som tycker det är konstigt att man förbjöd Antonov att gå in med pengar med anledning att han var en brottsling… men tillåter statliga kinesiska bolag. Rätta mig om jag har fel men VET vi inte att kineserna är brottslingar medan Antonov bara har rykte om sig att vara en 😛

  • Markus skriver:

   Det beror på vilken typ av brott du menar. Kinesernas syn på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och liknande är ju allmänt (ö)känd däremot finns det inga belägg för droghandel eller liknande mig veterligen. Men inställningen till Antonov är ju märklig, där håller jag verkligen med dig.

 3. Markus skriver:

  Syrran har påpekat en sak och jag ska själv lägga till en sak:
  Det var Bård Eker som gästade Skavlan, inte Christian von Koenigsegg.

  Dessutom: Lägger man ihop de summor som GM anklagats för att mer eller mindre ha stulit från Saab blir det lika mycket eller till och med mer än Saabs samlade förluster 2000-2009. Det innebär att man relativt lätt kan säga att det inte går att säga hur (o)lönsamt Saab varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s