En bra sak med Apple

Produkterna från företaget Apple har en del gemensamt. En sådan sak är att Apple utvecklar programvaran till alla sina apparater själva. iOS till iPod, iPhone och iPad, OS X, för närvarande en version som heter Lion, till datorerna. Det är dessutom inte bara det att de utvecklar programvaran själva, de är bra på det. Appleprodukter kännetecknas således av att de är oerhört driftsäkra, pålitliga och många gånger med en enastående prestanda i förhållande till hårdvaran, som dessutom ofta är rätt bra den också.

Men Apple har också andra starka sidor. En sådan som jag tänker komma till nu är förpackningarna. Och de handlar om att man lyckats förena två punkter som många hävdar inte går att förena. Man använder nästan enbart kartong och förpackningarna klarar sannolikt det mesta. Bland de punkter jag misstänker att de klarar finns förutom sådana saker som vårdlös hantering i distributionen saker som jordbävning, ett eller annat terroristattentat och säkerligen en del fukt och vätska (nej man ska inte bada sin iPad innan man packar upp den, någonstans går gränsen).

Vad är då hemligheten? Som så många gånger tidigare när någon lyckas riktigt bra med någonting är det en kombination av faktorer. Apple är för det första förtjust i den typen av kartong som de flesta av oss känner till som äggkartong. De är för det andra duktiga på att vika kartongen så att det blir dubbla lager kartong med en luftficka däremellan. Mycket få saker är så effektivt mot slagskador som denna typ kartonglabyrint. Man lyckas nämligen ytterst sällan slå så rakt med någonting så att slaget/sticket vad det nu kan vara går rakt igenom båda lagren.

Dessutom har man lagt ett lager tunn plast runt själva konsumentförpackningen så som den oftast presteras, vilket skyddar från fukt (när till exempel vi på jobbet lämnar ut en MacBook gör vi det med ytterkartongen kvar).

Apple är jobbiga till att börja med eftersom det blir så mycket kartong, men visst är det en poäng att slippa frigolit och liknande, som är ännu jobbigare att ta hand om, och dessutom betydligt mer miljöfarligt.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s