Även solen har sina fläckar eller Ett oväntat besked

Den 31 juli detta år skrev jag ett blogginlägg med rubriken “Hur galen är Breivik” (om ni inte läst det eller behöver friska upp minnet kan ni läsa det genom denna länk).

Det visar sig nu att jag, som den lekman jag är, inte omöjligt har fel. Enligt den nu publicerade rättspsykiatriska utredningen lider Breivik av en åkomma som heter Paranoid Schizofreni. Liksom övriga sjukdomar som heter något med Schizofreni räknas de in bland det som tidigare kallades psykoser. Alltså mentala sjukdomar som är så genomgående att den sjuke har svårt att se om det är han själv eller världen som är galen. Inte sällan tror den sjuke, inom parentes sagt felaktigt, att det är världen som är galen och han själv som är frisk. Just sådan är Breivik.

Liksom många andra mentalsjukdomar och liknande behöver inte Paranoid Schizofreni innebära att man blir kriminell och de flesta som lider av sjukdomen blir naturligtvis inte fasansfulla massmördare. Det hindrar inte att det är ett sjukdomstillstånd som ställer till med oerhört stor skada både för den sjuke men framförallt för dess omgivning. Det är en sjukdom som växer till sig under lång tid och den stora frågan man måste ställa sig är naturligtvis varför Anders Behring Breivik inte fick den vård han, om rättspsykiatrikerna har rätt, så väl behövt sedan flera, gissningsvis ganska många, år.

Behrings uppfattning att han skulle vara en särskilt utvald tempelriddare är, inser jag nu när jag läser på lite grand ihop med detta blogginlägg, helt i linje med den sjukdomsbild som är typisk för paranoid schizofreni. Wikipedias artikel om Schizofreni och även den korta artikeln om paranoid schizofreni rekommenderas förresten.

Svenska Dagbladet, Sveriges i mitt tycke bästa dagstidning gör sig dock skyldig till ett smått klassiskt journalistiskt snedsprång när de spinner på folks uppfattning om mentalsjukhus där någon sitter och tycker synd om patienterna i det att de har rubriken “Behring kan slippa fängelse” i andemeningen att fängelse, det är ett straff det, medan en sluten rättspsykiatrisk avdelning är att betrakta som ett vilohem.

En fullständigt vansinnig uppgift, om man börjar läsa på litet! Till och börja med är det bara lite drygt 30% chans att Behring blir helt frisk. Det är ungefär lika stor sannolikhet att han aldrig blir frisk och den tredjedel som blir kvar att man kan dämpa symptomen men inte göra honom frisk. Sannolikheten att Behring faktiskt aldrig kommer ut från mentalsjukhuset är således uppemot 50%. Det är högre än sannolikheten att faktiskt dö under ett livstidsstraff i Sverige. Dessutom kommer Behring hela tiden att behöva kämpa med rättspsykiatriker som försöker övertyga honom om att han är sjuk (vilket han själv förnekar) åtminstone tills han inser det själv. Därefter kommer medicinering med dess bieffekter och naturligtvis den själsliga spänning som kommer när han inser vad han gjort och vilken simpel person han faktiskt är.

Nej, om nu Behring Breivik har Paranoid Schizofreni, är det nog fängelset, där hans knasigheter inte motarbetas eller kommenteras speciellt, som skulle innebära att han slapp någonting.

Svenska Dagbladets rubrik skulle alltså snarare vara “Galen Breivik hoppas nog slippa psykvård”. Men då skulle de faktiskt gå emot folks fördommar, något som rakt inte går för sig i Svensk presstradition! I synnerhet inte i en oberoende (nåja…) konservativ tidning!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s