Därför tror jag att Anders Behring Breivik är sjuk

Under veckan har jag tagit del av de båda utlåtanden som publicerats av Verdens Gang och där det ena hävdar att Anders Behring Breivik är psykiskt sjuk och den andra hävdar att han är frisk. Åtminstone är det så det sett ut i media.

Riktigt så enkelt är det emellertid inte. Att jämföra dessa båda undersökningar är som att jämföra om undertecknad skulle ombedas uttala sig om en viss bils skick utan experthjälp och med tio minuter till mitt förfogande med om en kunnig mekaniker eller liknande skulle göra grundligast tänkbara undersökning. De båda utredningarna spelar helt enkelt i helt olika divisioner.

En sak går emellertid att slå fast: Anders Behring Breivik anser själv att han är frisk. Det innebär ingalunda att han måste vara frisk, men det innebär att om han är sjuk är han dels drabbad av den värre formen av psykisk sjukdom enligt den klassiska definitionen, alltså psykotisk, dels att han i så fall saknar sjukdomsinsikt. Det är också mycket troligt att han i sådana fall fullständigt saknar sjukdomsinsikt, vilket är mer ovanligt enligt vad jag förstått om t.ex. Schizofreni. Det vanliga är, så som jag förstått det, att patienten är osäker om det är patienten eller världen som är galen, därav det förvirrade beteende man vanligtvis parar ihop med till exempel Schizofrena personer och som vad jag förstår inte märks det minsta på Behring Breivik.

Det finns emellertid flera indicier som talar för att Anders Behring Breivik är Paranoid Schizofren även för de personer (som undertecknad) som inte kan dra diagnoskriterier i tabellform eller ens har så exakt koll på vad Schizofreni handlar om.

  • Det är den grundligare av de båda undersökningarna, ett jättedokument på 250 sidor, som hävdar att han är Schizofren. Det andra dokumentet, ett litet kompendium på 10 sidor är dessutom allmänt hållet, litar enbart på observationer av Breivik och kan inte hänvisa till några som helst diagnosinstrument. Det är förvisso möjligt att de kan ha rätt och jätteluntan på 250 sidor har fel, men efter att ha kommit i kontakt med forskningslitteratur under 6 års studier kan jag säga att sannolikheten för det är mycket mycket liten.
  • Den grundligare av de båda undersökningarna går även igenom Behring Breiviks barndom och hittar där inget märkligt. Istället kan de hitta en bestämd punkt då Breiviks beteende började förändras, han började isolera sig och bli mer och mer fixerad vid sina (högerextremistiska) tankebanor. Det är ingen alltför otippad gissning att det var här skruvarna började lossna på honom, för att uttrycka sig lekmannamässigt.
  • När man väl kommit på spåret är Breiviks beskrivning av sig själv som officier i Tempelriddarordern typiskt hallucinogen eftersom Tempelriddarnordern (för den finns i verkligheten) hävdar att han kontaktat dem någon gång, men inte var medlem och absolut inte officier. Den typen av aktivt stridande Tempelriddare som Breivik anser sig tillhöra har dessutom mig veterligen inte funnits sedan korstågens tid, och det är närmare 1000 år sedan.
  • Även Behrings uppförande när han ringer till larmcentralen i Oslo efter “slutfört uppdrag” talar sitt tydliga, Schizofrena, språk. Behring kan uppträda helt lugnt och rapportera något som är rena rappakaljan helt enkelt för att han är själv helt övertygad om att det är som han säger det förhåller sig.
  • Breiviks tveksamma val av vapen (vapnet ifråga har inte jättefina recensioner upptäcker man med lite surfande) och den fullständigt löjliga uniformen, en maskeradkostym löst baserad på en amerikansk (?!) marinkårsuniform luktar hallucinationer lång väg. Det är Breiviks hallucinationer som instruerat honom, och dessa har av fullt godtagbara skäl dålig koll på uniformer och den kunskap Breivik har kommer förmodligen till stor del från amerikanska filmer.

Så vad kommer sig då den andra rapporten? Nu är det ju så att den rapporten får man ta för vad den är. En för all del mycket erfaren psykiatriker har observerat Behring Breivik några gånger på häktet och skriver en redogörelse för sina observationer och skriver där att han inte sett något sjukligt beteende under sina observationer. Det är det hela.

Skulle Breivik, vilket jag alltså tror, ha paranoid schizofreni är det också mycket viktigt att han döms till vård och inte till fängelse. Om så skulle vara fallet kommer han nämligen att vara mycket skötsam i fängelset eftersom han är fullt och fast övertygad om att hans fängelsevistelse är ett martyrskap han måste underkasta sig som den Tempelriddare han är. Dessutom är Norges längsta strafftid cirka 15 år, och risken är mycket stor att en eventuell behandling inte hinner så långt på den tiden.

En sjuk Breivik kommer att uppleva psykiatrisk behandling som mycket jobbig, inte minst eftersom han hela dagarna kommer att ha folk runt omkring sig som försöker övertyga honom om att han är sjuk vilket han själv vägrar att erkänna. Dessutom är chansen ungefär 50% att intagning på rättspsykiatrisk klinik på grund av paranoid schizofreni i praktiken kommer att innebära att han aldrig mer blir fri.

Sannolikheten att en person med så pass allvarlig paranoid schizofreni som det skulle vara frågan om i detta fall blir frisläppt efter bara ett par år är så liten att man måste vara sensationshungrande journalist för att tro på den. Eller nyhetsläsare utan några som helst kunskaper i ämnet.

Detta inlägg baseras förutom artiklar om Brevik och undersökningarna av honom, på filmen “A beautiful mind”, vad min pappa (utbildad sjuksköterska inom psykiatrin) berättade för mig och artikeln om Schizofreni i Svenska Wikipedia.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s