Att inte äta upp miljön

Att det är miljöfarligt att köra bil, och var än mer miljöfarligt för 20-30 år sedan, det är allmänt känt. Eller att mobiltelefoner, datorer och inte minst gamla kylskåp med freoner i det inser var och en.

Men att vi faktiskt utsätter miljön för rätt stora påfrestningar bara genom vårt sätt att äta är inte lika känt. Och här finns det ett par enkla sätt att radikalt minska sin miljöpåverkan. Det första är så enkelt att det nästan inte behöver sägas (men bara nästan, mer om det senare). Man ser till att avfallet är så litet som möjligt. Till exempel att inte köpa hem onödigt mycket mat åt gången så att man måste slänga mat som passerat sista förbrukningsdag, och inte minst viktigt att använda ögon och näsa. Två livsmedel som går att nämna i detta sammanhang är ägg och kyckling. I det senare fallet ska man i och för sig vara väldigt försiktig men huvudregeln med både ägg och kyckling är att när dessa båda två blivit dåliga lämnar inte näsan mycket till tvekan över.

Ett annat knep som är ganska enkelt är att minska det animaliska inslaget. Här finns det helt enkelt ganska talande siffror att luta sig tillbaka på. Om vi t.ex. tänker oss en tallrik biff med lök ser klimatpåverkan ut enligt följande:

Biff: 150g Oxfilé 4,8 kilo klimatgaser
Potatis: 200g stekt 30 gram klimatgaser.
Rostad lök: 100g sådär 30 gram klimatgaser.
1 dl brunsås gissningsvis 150 gram klimatgaser.
Som avslutning en sallad bestående av sallad, tomater, gurka och paprika, 30 gram vardera. 493 gram.

Hela tallriken belastar klimatet med 5 503 gram klimatgaser och väger 670 gram. Det blir alltså 8,2 gram klimatgaser per gram mat. Det som kan räknas som animaliskt på tallriken är biffen och såsen (såsens främsta ingredienser är smör och mjölk). Dessa båda, tillsammans 250 gram, presterar 4950 gram klimatgaser. Det blir 20 gram klimatgaser per gram mat! Vegetablierna, totalt 420 gram, släpper ut 553 gram klimatgaser, 1,3 gram per gram mat. Och då har jag ändå varit “snäll” och valt växthusodlade grönsaker som ändå påverkar klimatet ganska mycket, så skillnaden blir mindre.

Det går inte att argumentera runt. Fram till för ett par månader sedan hävdade jag att lösningen till detta problem var att minska mängden animalier per måltid. Jag hävdar fortfarande att det är en bra utgångspunkt. Att sätta i sig en skinkstek på 2-3 hekto eller ännu värre en grillad kyckling på något kilo och i stort sett skippa vegetabilierna är onyttigt, miljöfarligt och dessutom, åtminstone med skinksteken, ekonomiskt vansinne för det är ganska dyrt med kött.

Men under de månader jag nu bott själv har jag dessutom kommit fram till att det absolut går för sig med (ovo-lacto) –vegetarisk mat inte bara en utan gärna två tre dagar i veckan. Två av mina favoriter under dessa två månader har blivit pasta med tomat och grönsakssås (köttfärssås utan köttfärs ungefär) och pasta med örtkryddad svampsås. Vill man slå på stort och göra något jag är mer osäker på (men brukar funka) är en ost och morotsomelett ett utmärkt måltidsförslag. Man får inte heller glömma att pannkakor är ovolacto-vegetariskt liksom pannkaka. Fler recept kommer nog framöver, vartefter jag exprimenterar mer och mer.

Jag tycker nog inte man ska kräva av medelsvensson att bli vegetarian för klimatets skull, det är dessutom ett resonemang som inte helt håller (växthusodlade grönsaker liksom ost är vanligtvis riktiga miljöbovar medan sill, mjölk, ägg och kyckling är rätt bra animaliska alternativ, men tänk på hönsen och ät mer ägg och mindre kyckling av dessa alternativ). Viltkött är ett alternativ jag tror på. Tyvärr är det dyrt och svårt att få tag på.

En bra början är i vilket fall att utforska de vegetariska alternativen, även för oss allätare. En tanke då är en köttfri dag i veckan.

Köttfri måndag till exempel.

Tack Jonas Paulsson, Fria Tidningen och Vår kokbok för faktaunderbyggnaden till detta blogginlägg.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s