En klassisk svensk öl

Förutom ägg som väl får lov att sägas vara påskmaten framför alla andra äter många även sill till påsk. Och till sill äter man gärna kokt potatis och gräddfil med gräslök i. Till detta dricks med fördel öl och om man är på det humöret kan man ta en sup till. Min favorit är OP Andersson, men det finns mycket annat att välja på om man inte känner för OP.

Många föredrar mellanöl, den alkoholstyrka som lär vara den mest “naturliga”, hur man nu bestämmer det. Men faktum är att om man nu vill vara riktigt klassiskt svensk (vilket väl kan vara ännu viktigare till midsommar kan jag tro) ska man faktiskt dricka lättöl till sillen.

Den klassiska svenska ölen är nämligen just lättölen. Och nu menar vi verkligen klassiskt svenskt öl. Vi pratar öl med traditioner i vårt land ända bak till bronsåldern. Det finns många förklaringar till varför öl skulle vara så populärt under den här perioden men de teorier jag kommit att fastna för är en kombination av två teorier.

Dels hade man fastnat för att salta maten som konserveringsmetod. Problemet med salt mat lär alla som läser detta veta utan att jag behöver vara särskilt mångordig. Det problem som nu uppstod var att vårt utmärkta dricksvatten, som vi har numera, är ett mycket modernt påfund.

Alltså behövde man en dryck som man dels inte blev aspackad av (som jag råkade upptäcka vid ett tillfälle när jag tog en öl till maten vid fel tidpunkt är det väldigt opraktiskt att vara tydligt berusad till vardags). Helst skulle också alkoholstyrkan vara så låg att även barn kunde dricka av ölet.

Lösningen på problemet var lättöl. Nu hindrade inte det att trots att man alltså drack väldigt svagt öl innebar detta att stora delar av Sveriges befolkning med dagens definitioner var alkoholister. Jag rekommenderar verkligen inte att 6-7-åringar lägger sig på en konsumtion av 3-4 lättöl om dagen!! Detta sagt inom parentes.

Nog med ölhistorian, Glad påsk på er!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s