Vad säger Recensionen om Recensenten?

Oftast en hel del faktiskt. Och ju mer vinklad en recension är, desto mer säger det om recensionen.

Detta är ju också en bärande skillnad mellan recension och reportage. Där reportaget ska vara (mer eller mindre) vinklat, alltså anpassat för en viss målgrupp, där ska recensionen vara neutral, eftersom hela grejen med en recension är att presentera någonting för läsaren/tittaren, komma med lite egna reflektioner och efter att ha läst en par tre recensioner har man en ganska god bild av vad det nu kan vara.

Ju mer plats de personliga reflektionerna tar desto mer får vi reda på om recensenten. Eller ju mer personliga de personliga reflektionerna är.

Aftonbladet har recenserat nya Samsung Galaxy S3. Lite kort. Där konstateras att på hårdvarusidan är Samsung idag (tillsammans med HTC?) ikapp Apple och deras iPhone. Däremot är de efter på mjukvarusidan. Det främsta exemplet på det är, enligt recensenten, frånvaron av digitala butiker liknande iTunes när det kommer till Androidenheter.

Peter Pettersson, vi har lite olika uppfattning där. iTunes är ju bara användbar för den som köper massvis med musik (och köper enskilda låtar), böcker eller filmer. För oss som inte köper 10 á 15 låtar eller mer, två böcker och tre videofilmer varje månad är det här övertaget inte särskilt intressant. Och vi är ganska många, råkar jag veta.

Köper man mindre än så är det nämligen en smal sak att köpa musiken via Spotify (om man nu inte nöjer sig med att streama ned den musik man vill ha), köpa filmerna via CDon och böckerna via bokus. Det är förvisso tre olika butiker, men om man nu inte köper så mycket är ju det ingen stor nackdel. Dessutom vägs denna nackdel upp av att det jag köper då går att köra på enheter som inte har ett äpple på baksidan (eller en Samsunglogga då). Nu invänder ett Apple-Fan att det går med det man köper till sin iPad också, det gäller bara att ha QuickTime/iTunes installerat.

Sant. Men om jag köper via de kanaler jag nämnde ovan räcker det i två av fallen (musiken och videon) att ha Windows installerat. I det tredje fallet måste man i och för sig ha Adobe Reader installerat, men det är installerat på 98% av alla persondatorer i alla fall, så det är inget stort hinder.

Apples verkliga fördel är istället att eftersom iOS 5 för iPhone ska fungera till iPhone och inget mer (det är sedan modifierat för iPod Touch respektive iPad på de enheterna) så kan de optimera hård och mjukvara för att fungera hundraprocentigt ihop. En programmeringskunnig arbetskamrat har dessutom berättat att det är lättare att programmera för iOS än för Android.

På mjukvarusidan har alltså Apple en fördel jämfört med Android. Å andra sidan är Android vanligare än iOS, om jag kommer ihåg rätt.

När det gäller hårdvarusidan är det vissa saker som Peter Pettersson inte nämner. Han nämner den större skärmen som talar för Galaxy S3 men nämner inget om att Galaxyn har uttag för ett extra minneskort vilket gör att med 32 GB inbyggt i telefonen (64 gb-versionen kommer senare, något han förresten “glömmer” att nämna) och stöd för microSD-kort på upp till 64 gb är risken att man inte har tillräckligt minne minnimal, så länge plånboken tillåter. Dessutom har man möjlighet att på ett smidigt sätt ta kontinuerlig back-up utan att behöva gå via en dator.

Därefter sänker han slutbetyget med 20 procent eftersom telefonen inte släpps med 4g. Något det mig veterligen inte finns någon annan telefon heller som har. Vad det blev viktigt plötsligt.

Inte jämför han med HTC Sensation eller OneX heller utan bara med iPhone. Ganska talande. Är han bara den sortens iPhoneanvändare som använder iPhone för att vara coola men skulle kunna ha en sådan telefon jag har (Galaxy Mini) eller har Apple givit honom några trevliga förmåner?

(troligen det förstnämnda, jag tror honom inte om att vara mutad).

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad säger Recensionen om Recensenten?

 1. Mattias skriver:

  Det finns faktiskt en mobil för 4G, Samsung Galaxy S2 LTE – som inte helt oväntat är den enda i sitt slag. Både USA och Sydkorea har helt andra lösningar än vi i västeuropa, det lär inte sakna betydelse.

  ”Coolaspekten” förstärks av att bland andra just Apple har extremt lojala kunder, på gott och ont. Enligt vad jag har hört är iOS enklare att arbeta med eftersom det åtminstone bitvis är väldigt begränsat, och det kan ju bli lite knepigt.

 2. foto136 skriver:

  Det finns en Galaxy S3 LTE också, men den är inte aktuell för den svenska marknaden, och det är det som Aftonbladet basserar 20% av sitt betyg på…

 3. Robert skriver:

  Man är inte cool om man har iphone´s. annledningen till att folk har iphone är på grund av att dom vet att det funkar helt enkelt. och i slutändan så vill man ha något som funkar!

  • foto136 skriver:

   Och det gör inte Androidtelefonerna? Har själv haft en Android i drygt ett år och den fungerar utmärkt. Sorry men din förklaring kan omöjligt vara den USP som faktiskt får iPhone att sälja som den gör. Jag tror mer på skicklig marknadsföring med mediernas hjälp tillsammans med god tillgång på tillbehör (skydd, inte minst!!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s