Obestridliga fakta du aldrig läser om

Vi har 4 årstider i Sverige. Och 8 riksdagspartier.
Om någon vågar påstå något annat så får den personen gärna förklara för mig hur den personen tänker då och vilka källor han stödjer sig på. Vi har alltså fyra årstider i Sverige; sommar, höst, vinter och vår.

Vi har åtta riksdagspartier; Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Detta blogginlägg ska handla om det faktum att det faktiskt är väldigt ovanligt att du läser om dessa två saker.

Just när jag skriver detta har en vacker, kylig men till färgen varm, höstsol förgyllt dagen. Det har varit en sådan där vacker höstdag som man får några per år när det inte är så varmt som man skulle kunna tro, går och värmer sig i solen för att kunna få i sig lite värme i alla fall, där man njuter av ljuset när man är ute men sedan gärna sätter sig inomhus med en kopp te och en film och får upp värmen.

Men tidningarna har ett annat sätt att skriva om denna tid på året. Först skrivs det om att “nu är sommaren slut”. Sedan “då kommer kylan”. Det vill säga vi har kallt ett antal månader om året och varmt ett antal månader om året.

Om man bara skulle beskriva Svenskt klimat på det viset, att vi har kallt några månader om året och varmt några månader om året, skulle man kunna tro att det inte är så stor skillnad mellan Sverige och Centralafrika när det gäller årstiderna.

Ett påstående som är så galet som det gärna kan bli. Min kongolesiska flickvän har berättat för mig hur hon blivit något förundrad över hur mycket vi svenskar pratar om vädret. Anledningen att vi pratar mycket mer om vädret än vad man gör i Kongo är dock skrattretande enkel.

Vädret varierar mer i Sverige än i Kongo, alltså pratar vi mer om det.

Men det skrivs inte om det.

På samma sätt är det till exempel så att när det ska bli partiledardebatt i riksdagen, alltså en längre debatt där partiernas partiledare debatterar både sin egen och de andras politik skrivs det ganska snabbt om duellen mellan Löfvén och Reinfeldt. Sedan skrivs det artiklar om Löfvén och Reinfeldt. Det skrivs inte minst oerhört många krönikor och kommentarer om vad man förväntar sig från dessa båda män. Vad man förväntar sig att få ut från de andra 6 partiledarna skrivs det mycket lite om. 75% av debattdeltagarna får alltså minimalt med mediautrymme!!

Förklaringen är egentligen ganska självklar: Dueller är tacksamma att skriva om, på precis samma sätt som det är tacksamt att göra filmer om kampen mellan det onda och det goda. På precis samma sätt som folksagor, för barn som för vuxna, handlar om kampen mellan ont och gott, precis som våra myter och våra legender många gånger delar upp saker och ting i gott och ont. Precis som den socialistiska retoriken beskriver Sveriges 200 000 företagsledare som stormrika, onda och penningfixerade industripampar (vilket stämmer på mindre än en procent av ovan nämnda grupp) och de i runda tal 200 000 personer som varje år tar ut sjukpenning av en helt annan grupp framställs som lata samhällsparasiter som bara är ute efter bidrag för att slippa jobba (även där stämmer beskrivningen på mindre än en procent av berörda grupp!).

Men vänta här nu! Inget av fallen jag beskriver handlar ju om att beskriva verkligheten! Det ska väl ändå nyhetsrapportering handla om?

Nja, det är visst inte så noga med den saken.

 

För övrigt anser jag…

…att Lars Adaktussons senaste krönika i metro var mycket läsvärd och precis så välkommen som alla krönikor är där det väcks en smula hopp i mig att det ändå inte är så illa som jag många gånger tycker det känns som med de pressetiska funderingarna.

…att solskenshistorien (blev det till slut) i senaste avsnittet av konsumentprogrammet Plus är mycket välkommen, dels eftersom det alltid är välkommet med företag som tar sitt ansvar och mer därtill, dels eftersom sådana avslut på ett reportage i Plus blir ett trevligt undantag som dessutom visar att det går att göra bra TV av även sådana historier.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s