Konsten att manipulera–Walldauövergreppen del 4

En del av Vem ska man lita på, boken Åsa Walldau och Bert Karlsson skrivit tillsammans, ägnas åt historien om den kokta grodan.

Det lär nämligen vara så att om man ställer ut ett fat eller så med kokhett vatten så kommer grodor runt omkring att undvika fatet (ganska naturligt) men om man lägger en groda i en skål med kallt vatten och sedan värmer upp vattnet så kommer grodan att koka ihjäl, även om det alltså är en skål eller liknande där grodan kan ta sig upp. Det blir en kokt groda.

Man ska naturligtvis inte ägna sig åt dylikt djurplågeri, men detta kan också användas som liknelse för hur vi, om alltihop tas en liten bit i taget, lätt kan låta oss duperas av något eller någon. När man då har låtit sig luras på detta vis blir man alltså en kokt groda vilket då är en omskrivning för en person som steg för steg blivit indoktrinerad med något som är helt galet.

Exempelvis hur Knutbyförsamlingen och även Sveriges media, med kvällspressen och skvallerpressen i förgrunden, lät sig duperas av Helge Fossmo. Och jodå, jag får även en släng av sleven.

Vi blev allihop kokta grodor. Inte minst Åsa Walldau, som erkänner detta fullt öppet.

Det är faktiskt märkligt att ingen (inte jag heller!) reagerade på att Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök i både tingsrätt och hovrätt. Det är hårda domar och det måste således finnas god grund för det. Då kanske man ska titta minst lika mycket på bevisningen som på vad karln själv säger!

Bland annat i en intervju i Café ger ju nämligen Helge Fossmo ett väldigt vänligt och eftertänksamt intryck. Det ger intryck av att vara en vettig karl som förvisso varit ute på dåligheter, men inte är sämre människa än att han inser det.

När man läser Åsa Walldaus bok får man ett annat intryck.

Faktum är att Helge Fossmo började sin karriär i Knutby med att falskeligen intyga för församlingen att han åkt dit för fortkörning, två gånger till och med, under uppresan, vilket då kostat honom ansenliga belopp (det nämns inga belopp, men vi pratar sannolikt tre till fyra tusen kronor). Omedelbart ordnades en insamling så han fick hjälp med böterna. När polisen började gräva 7 år senare upptäcker man att det är bluff.

Det finns också flera exempel på tveksamt leverne från Helge Fossmos sida.

”Hon såg då att han varit inne på porrsidor och reagerade över detta. Evelina tog även upp detta med sin make Samuel och han sade då att han hade också sett det vid flera tillfällen. Deras tanke då vid tillfället att han hamnat på porrsidorna av misstag”

Vilka Samuel och Evelina är framgår inte, men troligen två församlingsmedlemmar som av olika skäl hade tillgång till samma dator som Helge Fossmo. Citatet är från sida 44 i Walldaus bok.

Eller det kanske mest flagranta exemplet på tveksamt leverne:

”Det uppdagades att det låg mer bakom hans planering än vad någon kunde föreställa sig. Han hade inte bara den kvinnliga mördaren som älskarinna sedan några år tillbaka, utan också en kort tids romans med den skottskadade mannens hustru. Han drev ett spel som chockade alla i hans omgivning.”

I de allra flestas ögon, även inom Knutby Philadelphia, är det i allra högsta grad olämpligt att ha en älskarinna. Helge Fossmo hade två!

Visst kan man vara kritisk till varför Åsa Walldau och de andra i ledningen inte förstod vem Helge Fossmo var, men med tanke på vilken blåsning media gått på från sagda person kanske det är på sin plats att citera Jesus. Den som är utan skuld kan kasta den första stenen.

Det finns, har jag förstått, långt fler exempel på lögner och dubbelspel från Helge Fossmos sida. Alltihop finns nämligen i polisutredningen.

Men det finns faktiskt bara en enda, något lite förmildrande omständighet att säga om den mannen.

Han är frikänd för anklagelserna om mord på den första frun. Även om dödsfallet är i allra högsta grad anmärkningsvärt har vi en rättsprincip i Sverige att hellre fria än fälla. Han ska alltså betraktas som oskyldig till det dödsfallet.

Vilket media inte riktigt svarat upp till.

Samtidigt som man köpt beskrivningen av Åsa Walldau som sektledaren som till och med har åsikter om vilka samlagsställningar som ska användas och är del i någon slags sektkult rakt av.

Det finns nog rätt många kokta grodor på Sveriges tidningsredaktioner!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsten att manipulera–Walldauövergreppen del 4

  1. anna skriver:

    snygg blogg markus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s