Komik eller tragik, eller både och

Jag skulle tro att det i nära alla tider har funnits människor som har svårt för kontakten med andra människor på ett eller annat sätt och som av den anledningen mera har en egenhet att sitta för sig själva och hålla på med sitt.

En del av dessa människor sitter inte bara för sig själva utan har också svårt att kommunicera med andra människor även när de vill göra det. Det kan handla om ett okontrollerat kroppsspråk, känsloyttringar som antingen är alldeles för otydliga för att omgivningen ska förstå dem eller istället väger över och blir alldeles för kraftiga, så att personen ifråga “dampar ur”. Kombinerat med detta så har de även en nedsatt förmåga att lära sig prata och även att förstå vad andra säger, där det till exempel är vanligt att dessa personer tar folk på orden och tolkar saker och ting bokstavligt även när det inte är meningen. De kan ha svårt för ironier och deras associationer kan ofta framstå som obegripliga för omgivningen.

Dessa personer valde man för cirka 100 år sedan och framåt att säga att de är Autistiska, har Autistiskt syndrom.

Någon gång under 1980-talet upptäckte man att det fanns personer som hade nästan alla dessa symptom, men språkliga utvecklingen är normal och intelligensen är normal, många gånger till och med över det normala. Det sista gjorde att dessa personer var mycket svårare att upptäcka och diagnostisera än de som är autistiska.

Denna variant av autism valde man att uppkalla efter den Österikiska läkaren Hans Asperger, som var bland den första som beskrev dessa symptom. Det fick heta Asperger syndrom.

Det intressanta är att det finns ganska gått om filmkaraktärer, bland annat två svenska, som uppvisar mycket tydliga drag av Aspergerpersonlighet. I bägge fallen handlar det om huvudpersoner i komedier.

Nils Poppes karaktär Fabian Bom och Lars “Lasse” Åbergs karaktär Stig-Helmer Olsson. I bägge fallen skapades karaktärerna innan diagnosen började användas i början av 1990-talet.

Vilket gör frågan ännu mer intressant: Vad är det som är så roligt med personer med Asperger?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s