Hemmablind?

När jag skriver detta har jag precis sett den TV-serie i tre delar, producerad av BBC, som SVT ganska nyligen sänt och som på svenska fått namnet Dinosauriernas planet. Serien är i och för sig intressant, men måste erkänna att jag inte blev så väldigt imponerad.

Jag började ganska snart studera andra saker än att precis bara lära mig om dinosaurierna. I serien nämns för all del en del arter som jag inte hört talas om tidigare och man kunde visa även på andra beteenden hos dessa, stundtals riktigt stora, ödlorna som under mer än 100 miljoner år dominerade på jorden.

Men det som slog mig framförallt är att denna TV-serie avslöjar ganska mycket om dess upphovsmän, förmodligen betydligt mer än vad de själva vet om – och vill veta om.

Jag har, i ett helt annat sammanhang, träffat på uttrycket att vissa branscher, i det fallet antikhandeln, till stor del bygger på de tre D:na. Och nu menar jag inte de tre dimensionerna vertikalt, horisontellt och djup. Jag menar Death, divorce och disaster. Alltså översatt till svenska; död, skillsmässor och katastrofer. Ett, sannolikt helt korrekt, konstaterande som berövar antikhandeln lite av dess romantiska skimmer.

När de gäller naturfilmer så handlar dessa oftast till stor del om sex, våld och ond bråd död. Om rovdjur och hur man skyddar sig från rovdjur, hur djuren annars dukade under och när det gäller nu levande djur också deras parningsbeteende.

Det sista är lite intressant eftersom djurporr (om jag så får kalla den) nämligen är särdeles ointressant ur ett, långtifrån ointressant, perspektiv. De allra flesta djur saknar ju nämligen sexualitet i vår mening. De handlar om fortplanting. Punkt. Bara en sådan sak som att jag stött på en uppgift om att endast hos en handfull däggdjursarter så är själva parningen något honan har ett direkt utbyte av. Hos många arter är det rent av plågsamt för honan att para sig.

Hos dinosaurierna kan man inte granska deras parningsbeteende speciellt, det är lite svårt eftersom de dog ut för 65 miljoner år sedan. Då ägnar man sig åt rovdjur. Och inte de mest sofistikerade rovdjuren. Inte de som är de mest intrikata och den vägen fascinerande rovdjuren utan de största. Störst går först.

Allt detta beskrivet med välgjorda datoranimeringar som är till mer än hälften gissningar som i många fall är tveksamt underbyggda.

Allt detta avslutas i den sista, tredje, delen med ett mangifikt gissningsnummer. Efter att i mer än 100 år ha intagit en korrekt skeptisk hållning till vad som fick dinosaurierna att dö ut har man nu bestämt sig för att det skedde på grund av ett meteoritnedslag i Mexikanska Golfen.

Detta meteoritnedslag skulle ha skapat ett stoftmoln som i flera månader gjorde att solljus inte kunde tränga igenom. Växter dog, växtätarna fick då dåligt med föda och dog, då dog köttätarna. Asätarna fick en tillfällig respit men dog snart de också. Och störst dog först. Inga arter över 25 kilo överlevde. Av något djurslag.

Låt mig nu komma med några små invändningar. För det första: Hur kommer det sig att stoftet höll sig flygande i flera månader? Borde det inte ha reducerats högst avsevärt på bara några veckor?

Låt mig nu komma med en annan hypotes. Under den här tidpunkten var inte bara dinosaurierna stora. Även växterna var stora. Allt var stort. Framförallt i början. Men det skedde en gradvis förändring från stora växter till en fokusering på stora djur. Dinosaurierna blev större och större. Det handlade mer och mer om förbränning av växter och mindre och mindre om tillväxt av växter. Vad som händer då vet vi från vår egen tid. Syret omvandlas i högre utsträckning till koldioxid, koldioxidhalten ökar vilket gör att polarisar smälter och det bildas mer moln, vädret blir mer instabilt. Havsnivån stiger vilket skapar nya sumpmarker. Nya sumpmarker gör att utsläppen av metangas ökar. Metangas är en kraftig växthusgas, 20 ggr kraftigare än koldioxid om jag minns rätt.

Vi har kommit i en varm spiral där stora växelvarma djur (som dinosaurier) har lätt att överleva.

Framtill att molntillväxten nått en gräns där utvecklingen vänder. Den stora molntillväxten gör att solstrålningen inte når igenom. Den bromsar solljuset som både gör att fotosyntesen bromsas för växterna. Den bromsar värmestrålningen vilket gör att klimatet blir kallare. Just denna gång skyndas den här utvecklingen på av ett gigantiskt meteoritnedslag i Mexikanska golfen som sprider sot över planeten, sot som ytterligare stimulerar molntillväxten.

I kallt klimat gäller det framförallt att äta så mycket att man håller upp kroppsvärmen. Och det gäller att ha en liten kropp som är lätt att värma upp. Ett knappt meterlångt däggdjur på 20 kilo har helt enkelt ett klart övertag över en 200 kilo tung dinosaurier med samma kroppslängd. Dels eftersom däggdjuret är jämnvarmt och dinosaurien växelvarm, men också beroende på att det går åt 10 gånger mer energi för att värma upp 200 kilo än 20 kilo. Det är ingen slump att elefanter lever i tropikerna och inte vid polerna. Eller att den största pingvinen, kejsarpingvinen, är en liten krabbat på så där 30 kilo som blir som mest 120 centimeter hög. 

Det kan naturligtvis vara så att man hittat sotlagret efter kometnedslaget. Att man har fler bevis än de som framgår av programmet. Men jag undrar, jag måste erkänna det.

Det kan också vara så att man i sann Discovery-anda har en mycket låg tanke om sina tittares, kunders, förmåga att se samband.

Det kan också vara så att man inte tycker det är politiskt korrekt att visa på hur allting hänger samman och hur kedjereaktioner kan urarta utan att det ser så allvarligt ut i början.

Det kanske bränner lite för nära producenternas egna livsstil.

Eller kan det vara så enkelt att producenterna själva inte är kapabla att resa sig över sina egna primitiva intressen för våld och ond bråd död? Att en teori som är på så där 500 ord istället för 50 blir för komplicerad för att producenterna ska orka tillgodogöra sig den?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s