Hela verkligheten Carl Göransson, hela verkligheten

Diskussionen blossar upp kring terminsstarterna vid universiteten när bristen på bostäder gör sig smärtsamt påmind. Grundproblemet är att befolkningsmängden i städerna ökar snabbare än bostadsmängden. Man behöver inte vara matematiker för att förstå att för var år som går blir läget mer och mer pressat. Främst slår bostadsbristen mot oss studenter och andra utsatta grupper i samhället eftersom vi varken har råd eller ges möjlighet att köpa en bostad och på så sätt ta oss förbi bostadskön.

Början på detta inlägg är skrivna av just Carl Göransson, och utgör inledningen inte bara till detta blogginlägg utan också till en debattartikel han precis skrivit i Svenska Dagbladet. Denna inledning är det heller inte svårt att skriva under på.

Efter denna faktamässigt nära nog fullständigt oantastliga inledning kommer dock en del påståenden som är rätt intressanta. Till att börja med så har Carl Göransson också funderat över det faktum att Alliansen inte alls förenklat särskilt mycket för hyresvärdar. För att använda hans egna ord har vi gått från en statligt finansierad och hårt reglerad hyresmarknad till en hård reglerad. Alltså utan statlig finansiering. Däremot så vågar han inte gå hela vägen och tala om som det är. Då bostadsrättsföreningar och villaägare numera har en kraftigt nedsatt avgift istället för fastighetsskatt, vilket hyresvärdar har, och bostadsrättsinnehavare och villaägare har rätt till både ROT och RUT (bostadsrättsföreningar har däremot inte rätt till något av dessa, bara de enskilda medlemmarna) är den faktiska situationen att hyresrätter är straffbeskattade.

Dessutom, Carl Göransson, förutom att du inte ställer din partibroder Anders Borg mot väggen varför det ska vara belagt med straffskatt att inte kunna äga sin bostad, så har du dessutom målat in dig i ett retoriskt hörn på en annan punkt.

Kritiker till marknadshyremodellen menar att den skapar segregation och utanförskap, eftersom lägenheters hyra sätts efter efterfrågan och det kommer leda till att det bli dyrare att bo. Marknadshyror kommer varken leda till segregation eller utanförskap, resultatet blir precis det motsatta. Den ökade lönsamhet som reformen innebär för hyresvärdarna kommer leda till att fler bostäder byggs eftersom det plötsligt inte längre tar 40 år för en hyresvärd att tjäna in kostnaden för en nybyggnation. Det leder till att chansen till bostad ökar.

Det här stycket är ett stycke konst, maken till retoriskt klavertramp har jag nog inte sett på länge. “Den ökade lönsamhet som reformen innebär för hyresvärdarna kommer leda till att fler bostäder byggs eftersom det plötsligt inte längre tar 40 år för en hyresvärd att tjäna in kostanden för en nybyggnation.” Och hur åstadkoms den ökade lönsamheten tror Göransson? Jo med höjda hyror. Alltså höjda boendekostnader. Vad blir resultatet om man höjer boendekostnaden men låter inkomsten för de som ska bo där ligga kvar. Jo färre kommer att ha råd att bo där – segregation.
Hur det skulle kunna leda till det motsatta är för mig fullständigt obegripligt. Visst om man jämför med de som har möjlighet att köpa en lägenhet svart så håller jag med. Men man ska väl inte räkna med att folk är kriminella???

Dessutom innehåller artikeln ett rent faktafel till.

Som det ser ut idag styrs hyressättningen av hyresrättens bruksvärde och inte av vad människor är villiga att betala för att få en bostad. En bruksvärdeshyra tar enbart hänsyn till lägenhetens standard och inte den faktiska efterfrågan som råder på bostäder. Detta system innebär i realiteten att de som verkligen är i behov av en lägenhet stängs ute eftersom de inte har tillräckligt många ködagar i bostadskön.

Här blandar Göransson ihop äpplen och päron. Bruksvärdesprincipen ger inte hyresvärdar möjlighet att dumpa hyran i riktigt oattraktiva områden för att exempelvis få folk att flytta ut i förorten och ger inte hyresvärdar möjlighet att tjäna storkovan på att ha fastigheter i city. Systemet med bostadskö har dock ingenting med bruksvärdesprincipen att göra och de allra flesta privata hyresvärdarna struntar således, enligt min erfarenhet, i att ha någon kö. Det är först till kvarn som gäller.

Om man verkligen vill göra något åt hyressituationen föreslår jag istället följande:

  • Ta bort den orättfärdiga straffbeskattningen av hyresrätter. Det bör innefatta åtminstone två olika åtgärder. Dels att ta bort fastighetsskatten på hyresrätter, dels att införa ett serviceavdrag som är direkt kopplat till antalet hyresgäster och som ger hyresvärdar kompensation för att de inte kan använda sig av ROT-avdraget
  • Titta också över möjligheterna att på något sätt kompensera hyrevärdarna för att de inte kan göra ränteavdrag på samma sätt som bostadsrättsinnehavare och villaägare gör för lånen på fastigheten.
  • Undersök möjligheten att ta bort momsbefrielsen av hyresrätter. Genom att få rätt att ta ut moms kan nämligen hyresvärdarna få möjligheten att kvitta momsen som de måste betala externa samarbetspartners och de butiker de anlitar för att köpa inredning och reservdelar hos, det kommer alltså att kraftigt sänka hyresvärdarnas underhållskostnader.

Bara för att ni ska förstå hur mycket pengar det är som vi som bor i hyresrätt behöver punga ut med varje månad så kan jag tala om att hyresgästföreningen beräknar att den som bor i en nybyggd lägenhet betalar 2000 kronor mer i skatt än den som bor i en nybyggd villa. I månaden!! Om vi betänker att de som bor i hyresrätter oftast är låginkomsttagare med en nettoinkomst på mellan 10 och 15 tusen kronor i månaden förstår ni nog vart jag vill komma. 2000 kronor är mellan 15 och 20 procent av hyresgästernas disponibla inkomst. Det är vansinnigt mycket pengar.

Ett annat sätt att se på saken. ROT-avdrag och räntesubventioner av villor och bostadsrätter kostade staten 39,6 miljarder kronor 2011. Motsvarande subventioner till hyresvärdarna kostade 0 kronor. De togs nämligen bort 2006. Eftersom den nuvarande moderatregeringen tillträdde 2006 kan det knappast ha varit deras drag. Ändå tvekar Göransson att kritisera denna sneda skattereform.

Varför? Moderater brukar väl aldrig vara sena att föreslå längre skatter?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s