Det är dumt att betala för mycket

Det är dumt att betala för mycket är Elgigantens slogan eller vad man ska säga. Ibland, när jag är på det humöret, brukar jag lägga till “men det är ännu dummare att vara dumsnål”.

Att bli en levande illustration över talesättet om att snålheten bedrar visheten helt enkelt.

Verklighetens exempel är nu (oftast) inte lika extrema som när Kapten Berån i 91:an karlsson skulle köpa en billig borrmaskin på Överskottslagret i Snållunda via ombud (han själv han inte) men skickade med för lite bensinpengar vilket slutar med att borrmaskinen går på 2150 kronor (inklusive bärgning, taxiräkningar och parkeringsböter) istället för 299 och det hade alltså varit billigare för Kapten att gå till den lokala järnhandeln och köpa en Black&Decker för 1200 spänn.

Men det räcker till med det som är. I verkligheten handlar det istället om att man ofta låter bli att lägga på några hundralappar och den vägen gör sig själv en stor otjänst.

Med den lågprisinriktning som elektronikhandeln haft de senare åren så är det inte så konstigt om man i denna bransch träffar på ett och annat exempel i den riktningen.

I det läget känns det väldigt bra att man arbetsgivare, Elgiganten, i huvudsak inriktar sig på låga priser på etablerade varumärken.

Både Siba och NetonNet har en annan inriktning på sitt sortiment, där bland annat märket Andersson är ganska framträdande.

När jag så går in på Sibas hemsida och tittar på deras sortiment surfplattor så är jag nära att gå in i en kris! Den platta de trycker på bland Androidsurfplattorna är en Kurio för 1790 kronor. Nu har just denna platta faktiskt helt okej specifikationer med en Dual-Core-processor på 1,2 GHz och 1 GB RAM men varken mått eller vikt går att få fram och att få tag på tillbehör (om man till exempel vill ha ett något mer moget skydd än det synnerligen barnanpassade gröna plastskyddet som följer med) lär vara minst sagt knepigt och med tanke på vad jag fått reda på om Yarviks surfplattor (saluförs via bland annat NetonNet) så vågar jag inte lova att särskilt många av Google Plays 600 000 Appar fungerar. Dessutom är det bara 4 Gb inbyggt minne. Lägg på 200 spänn så får du en GalaxyTab 2 med dubbelt så mycket minne, bluetooth, fullt utarbetade kanaler för tillbehör, fullt stöd för Google Play (inte helt säkert att alla appar fungerar här heller, men åtminstone alla som hårdvaran klarar, vilket torde vara åtminstone 100 000), bättre skärm, bättre kamera och fullt utarbetade servicekanaler om det skulle behövas (priset är hämtat från NetonNet, elgigantens hemsida låg nere när jag skrev det här).

Då är ändå Kurio-plattan en av de bättre (?!?) man kan hitta på Sibas hemsida där sortimentet 7-tumsplattor helt domineras av plattor i tusenkronorsklassen med lika uselt inbyggt minne, hälften så mycket RAM (och 0,5 Gb RAM och Android 4.0, som de oftast har, är ingen trevlig kombination har jag förstått) och VGA-kamera, ni vet en sådan där som man hade på mobilerna för 4-5 år sedan där bilderna i bästa fall gick bra att titta på i mobilen. 0,3 Megapixel. GalaxyTab har två kameror. En 0,3 på framsidan för videosamtal och en 3 Megapixel på baksidan.

Sedan finns för all del Nexus 7 i deras sortiment också, som är en av marknadens absolut bästa 7-tums plattor. Men tidigare nämnda GalaxyTab, som nog kan sägas vara god tvåa eller möjligtvis trea på marknaden över små surfplattor, den för inte Siba alls. Inte någon av versionerna (det finns fyra olika, inklusive färgval). Wifi-varianten av GalaxyTab 2 med 10-tumsskärm saluför de inte heller. Och då ska sägas att den allvarligaste anmärkningen jag har på GalaxyTab gäller enbart 3G-versionen. Sortimentet av plattor från Asus eller Sony är inte bättre det! Tittar man på Sibas hemsida kan man alltså tro att surfplattor för Android totalt domineras av skräp! Då förstår jag att folk köper iPad! Speciellt som grundversionen av iPad 2 (16 GB Wifi) är nere kring 3000 kronor.

I det läget känner jag mig stolt över att, på jobbet, representera ett företag som vad jag har sett inte saluför det skräpet som Siba trycker fram!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s