Buntar med fördomar

Vi människor har en tendens att generalisera så mycket det bara går. Vi är också av naturen ganska naiva. Vi tror helt enkelt på vad som sägs av de som står oss närmast. Även av personer som rent logiskt/intellektuellt inte är några direkta auktoriteter på området.

Resultatet blir att vi ofta dömer före vi tar reda på fakta. Vi fördömer på grund av våra fördomar.

Det finns två situationer jag tänker ta upp här som är sådana situationer. Den första, som jag är säker på att jag nämnt tidigare, var när min flickvän första gången kom på middag till mig och min mamma (där jag vid tillfället bodde). Vi började fråga och prata om “hur det är i Afrika?” utan en tanke på att Afrika med sina 40 miljoner kvadratkilometer är 4 gånger större än Europa. Flickvännens vanligaste svar blev (föga överraskande) “det beror på” och “det varierar”. När man minns den där speciella känslan av att vara fullständigt off är det svårt att samtidigt tänka på att vi nog ändå var förhållandevis fördomsfria (?!) i det att vi ju faktiskt inte höll fast vid våra uppfattningar utan lät dem flyga och fara.

Ett annat exempel som inte är fullt lika mänskligt. Har ni hört uppgiften att sladd i och för sig är otrevligt men om man å andra sidan tappar greppet helt på framhjulen på bilen (så den fortsätter rakt fram vad du än gör) då är det ännu värre än sladden för du kan inte ens häva understyrningen utan är bara passagerare (vilket skulle göra bakhjulsdrift säkrare än framhjulsdrift)?

Denna uppgift är käpprätt lögn och dessutom en käpprätt lögn som är direkt livsfarlig. Slutligen, det är en käpprätt lögn som är ganska lätt att överbevisa. Det räcker med att sätta sig vid ett racing-/rallyspel.
Till att börja med. Hur gör du för att få tillbaka greppet om du förlorat greppet på framhjulen? Du släpper gasen. Eventuellt bromsar du mycket lätt. Har du ABS på bilen kan du bromsa för fullt om du anser det nödvändigt. Å andra sidan, kör du så mycket för fort finns risken att du i alla fall inte kommer att få kontroll på situationen.
Kör du lite för fort in i en kurva med resultat att bilen understyr släpper du förmodligen gasen rent reflexmässigt och understyrningen kommer då att försvinna. Lite läskigt är det men chansen att du klarar situationen på det hela taget bra är rätt stor.

Hur gör man då om man tappar greppet på bakhjulen? “Häva en sladd”. Släpp gasen, koppla ur om du kan och gör ditt bästa för att hålla bilen på vägen gör för helvete inga häftiga rattrörelser. Lyssna inte på folk som pratar om att svänga med eller mot sladden. Sväng så lite som möjligt men försök hålla bilen på vägen med mjuka rattrörelser.
Jo en sak till: Får du sladd på landsväg så be en bön att du inte får möte. Får du möte när du har vänstersidan mot körriktningen är sannolikheten att du inte gör så mycket alls efter det överhängande. Är det ett gärde runt när du får en sådan här sladd är det faktiskt bättre att sätta av bilen…

Det är alltså precis tvärt om mot vad myten säger!!

Och i detta fall är racing-/rallyspelen rätt välgjorda. En sladd är nog så knepig att bemästra (speciellt om man kör med tangentbord naturligtvis) men understyrningen är ingen fara, det är bara att släppa gasen.

Så enkelt var det med det!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s